psychologisch onderzoek defensie? hier vind je er alles over!

Het psychologisch onderzoek van defensie, ook wel PO genoemd is een van de belangrijkste onderzoeken voordat je toegelaten kunt worden bij defensie. Dit komt omdat je hier niet veel aan kunt trainen. Ze kijken hier namelijk of jij beschikt over de juiste eigenschappen die nodig zijn voor de functie waarop je solliciteert. Ook kijken ze naar de kennis en vaardigheden die je hebt. Op dit onderzoek kun je dus niet veel oefenen, wel kun je jezelf goed voorbereiden. In dit artikel ga ik je precies vertellen wat het PO inhoud, wat je kunt verwachten en natuurlijk hoe jij jezelf optimaal voor kunt bereiden om een hoger slagingspercentage te behalen.

Inhoud
– De standaard procedure van het psychologisch onderzoek van defensie
– Veiligheidsonderzoek
– Capaciteitentest
– Interview
– Screening
– Uitslag van het psychologisch onderzoek
– Dossier aan de hand van het psychologisch onderzoek
– De beste voorbereiding voor het psychologisch onderzoek
– Grote fouten op het psychologisch onderzoek

De standaard procedure van het psychologisch onderzoek van defensie.

Het psychologisch onderzoek bestaat uit 2 delen. Het veiligheidsonderzoek en de capaciteitentest. In deze 2 onderdelen kijken ze hoe je omgaat met verschillende situaties. Ook is het belangrijk dat je goed om kunt gaan met belangrijke informatie/gegevens. Als je namelijk als militair gaat werken moet je kunnen doen wat ze van je vragen zonder te twijfelen.




Veiligheidsonderzoek

Het psychologisch onderzoek van defensie begint met een veiligheidsonderzoek. Dit nemen ze af door middel van een vragenlijst.
Het veiligheidsonderzoek kun je niet zelf aanvragen, dit moet gedaan worden via de beveiligingsfunctionaris.
Het veiligheidsonderzoek bestaat uit 5 stappen:

  1. Je begint het veiligheidsonderzoek met een formulier dat je in dient te vullen. Dit moet je 100% eerlijk invullen. De vragen die je hierin kunt verwachten zijn vragen die gaan over persoonlijk relaties met familie, over je woonomgeving, over je financiële situatie én over jouw persoonlijke gedragingen.
  2. Nadat je het formulier volledig hebt ingevuld en ondertekend moet je een kopie van je identiteitsbewijs maken en die samen met het volledig ingevulde formulier inleveren. Als je al in dienst bent bij defensie lever je het in bij de beveiligingsfunctionaris, zo niet dan moet het naar de afdeling Werving & selectie
  3. De beveiligingsfunctionaris of Werving & Selectie stuurt dit vervolgens op naar de MIVD.
  4. Zodra de MIVD het ontvangt begint het onderzoek. Je kunt hier zelf alleen maar op wachten, de wachttijd is hierbij maximaal 8 weken. De MIVD gaat dan achterhalen wat jij allemaal doet en wat je partner doet etc. Dit doen ze om te kijken of er geen dingen zijn die tegen kunnen werken tijdens een functie als militair.
  5. In de laatste stap krijg je de uitslag van het veiligheidsonderzoek, hierin zijn er 2 mogelijkheden:
    1. Alles klopt en is goed.
    2. Er is een probleem. Als dit het geval is ontvang je een brief met daarin de reden waarom je het niet hebt gehaald.


Capaciteitentest

Het psychologisch onderzoek bevat ook een capaciteitentest. met deze capaciteitentest worden kennis en vaardigheden gemeten. Een capaciteitentest wordt ook wel een intelligentietest genoemd. Deze test wordt digitaal afgenomen, dit doen ze op de Marine kazerne in Amsterdam. De test bestaat uit verbale, non-verbale en numerieke onderdelen. Je maakt deze onderdelen onder een bepaalde tijdsdruk. Na afloop van de test worden de antwoorden gecontroleerd en wordt er gekeken of dat alles gemaakt is binnen de tijd. Om jezelf optimaal voor te bereiden op zo’n capaciteitentest moet je veel oefenen. Door veel te oefenen leer je de structuur van de vragen kennen en kun je wennen aan de tijdsdruk. Daarom is het een aanrader om van te voren goed te oefenen zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Interview

Het gesprek voor je interview duurt ongeveer anderhalf uur. Tijdens dit gesprek zullen belangrijke momenten uit je leven aan bod komen. Ze vragen tijdens zo’n interview persoonlijke dingen, zoals wat je doet in je vrije tijd en vragen over je studie en familie. De interviewer wil zo veel mogelijk informatie over jou verzamelen om een zo goed mogelijk beeld van jou en je leven te krijgen. Je mag hierbij dan ook niet zomaar dingen bedenken. Alle informatie uit het interview komt in een dossier samen met de uitslag van de testen die je al eerder hebt gemaakt. Het doel hiervan is te bekijken of je psychisch geschikt bent voor een baan als militair bij Defensie. Daarnaast kijken ze naar je motivatie, inzetbaarheid, discipline, prestatiegerichtheid, sociale functioneren, communicatieve vaardigheden en manier van leiding geven.

Screening

Ook gebruiken ze tijdens het psychologisch onderzoek vaak screening. Hierbij word er een 1 op 1 gesprek gehouden tussen een psycholoog en de deelnemer. Het gesprek duurt meestal 1 tot 1,5 uur. De psycholoog heeft dan over jouw privé omstandigheden zoals je thuissituatie, hoogte- en diepte punten uit je leven en probeert zo een kijkje te nemen in jouw leven. Tijdens het gesprek schrijft de psycholoog mee met de dingen je zegt, dit wekt een hoop nieuwsgierigheid op. Als je te nieuwsgierig en zenuwachtig wordt ga je teveel nadenken over wat je moet zeggen, mijn nummer 1 tip is om zoveel mogelijk jezelf te blijven. Als je namelijk teveel na gaat denken ga je dingen aanpassen en anders vertellen, dan heeft de psycholoog geen gesprek meer met jou maar met een versie van jou.

Rollenspel

Tijdens de psychologisch onderzoek van defensie kijken ze vooral naar jouw persoonlijkheid en eigenschappen. Tijdens een rollenspel kan dan ook perfect worden gezien hoe jij verschillende situaties aanpakt, wat je eigenschappen zijn en of je geschikt zou zijn als militair. Voor een rollenspel wordt vaak een trainingsacteur gebruikt. Een trainingsacteur is speciaal opgeleid om rollenspellen te doen en ondertussen in te blijven spelen op de kandidaat, hierdoor blijft de kandidaat constant op de proef gesteld. Ook kan het zo zijn dat 2 kandidaten samen een rollenspel afleggen, dan houdt de psycholoog het gesprek strak in de gaten en probeert hij het te sturen.

Uitslag psychologisch onderzoek Defensie

Na het gesprek komen alle gegevens en resultaten bij elkaar en krijg je te horen of je wel of niet geschikt bent voor de functie waarop jij hebt gesolliciteerd. Je kunt via de mail ook een resultatengesprek aanvragen. Dat kan tot drie maanden na het psychologisch onderzoek. In het resultatengesprek kijkt de psycholoog samen met jou terug naar de resultaten om tips en verbeterpunten te geven. Dit is een informatief gesprek. Je praat niet met degene die het interview heeft afgenomen. Als je niet alleen naar het gesprek wilt, kun je toestemming vragen om andere mensen er bij aanwezig te laten zijn.


Dossier PO Defensie

Als je klaar bent met de testen, gesprekken en uitslagen heb je het gehele psychologisch onderzoek van defensie voltooid stellen ze een persoonlijk PO dossier op. Uitsluitend medewerkers van de sectie Selectie hebben toegang tot het dossier van je psychologisch onderzoek. Met jouw toestemming kan iedereen op de hoogte worden gesteld van de inhoud. De dossiers blijven ongeveer 2 jaar bewaard. Dossiers die langdurig zijn of een negatief advies bevatten bewaren ze langer. Als bij een hernieuwde sollicitatie het dossier nog bestaat, kunnen de resultaten van alle testen die je eerder hebt uitgevoerd geraadpleegd worden.

De beste voorbereiding voor het psychologische onderzoek

Bij het psychologisch onderzoek kun jezelf minder voorbereiden als bij een fysieke test. Dit komt omdat je voor een fysieke test kan trainen en voor een eigenschappentest niet. Toch kun je jezelf wel degelijk voorbereiden, en ik ga je precies vertellen hoe. Om te beginnen kun je ervoor zorgen dat je fit en goed uitgerust aankomt op het onderzoek. Defensie zoekt mensen die gedreven en gemotiveerd zijn. iemand die er moe en niet fit uitziet lijkt dan ook meteen een stuk minder gemotiveerd dan iemand die dat wel is.
Ook kun je jezelf goed voorbereiden op de capaciteitentest door te oefenen. Door goed te oefenen leer je de manier van vraagstelling kennen. Ook eer je omgaan met de tijdsdruk.
Om goed te oefenen hebben wij een aantal pakketten samengesteld waarmee je jezelf een groot voordeel geeft op de test. Als je meer wilt weten over onze pakketten klik dan hier.

Grote fouten op het psychologisch onderzoek

Tijdens het psychologisch onderzoek van defensie maken veel mensen onnodige fouten. Daarom ga ik een aantal van deze fouten benoemen en leg ik je uit hoe je ze voorkomt. De 2 grootste fouten die je kunt maken zijn
1. Alles op je af laten komen.
Met deze instelling kom je niet door de keuringen heen. Als militair is belangrijk dat je weet waar je aan begint. Defensie wilt zien dat je jezelf goed hebt voorbereid en weet waar je aan begint. Hierdoor laat je ook zien dat je gemotiveerd bent.
2. Teveel nadenken.
Natuurlijk bedoel ik niet dat je net als een steen zonder na te denken moet handelen. Ik bedoel hier vooral mee dat je gewoon jezelf moet zijn en niet teveel na te denken over wat je zegt tijdens het psychologisch onderzoek.

Nog meer voor de defensie oefenen?
Wil je nog meer oefenen? Doe dan de Defensie Training. Met de Defensie Training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ-test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ-test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan.