Defensie sporttest? Lees hier wat het allemaal inhoud
In de defensie sporttest wordt bepaald of je medisch geschikt bent voor een baan bij defensie. Als je militair wilt worden, dan word je getest door een medische en fysieke keuring. Je moet mentaal sterk in je schoenen staan als je militair wilt worden, ook moet je fysiek aan bepaalde eisen voldoen. Je moet niet alleen gezond zijn, maar ook fit.
Inhoudsopgave:
- Voorbereiden op de defensie sporttest
- Eisen voor de defensie sporttest
- Fysieke keuring
- Functie clusters
- Functionele fysieke test
– Progressieve mars test
– Progressieve til en draagtest
– Onbelaste hardlooptest
– Graaftest
– Vaardigheden parcours - Wat als je de defensie sporttest niet hebt gehaald
Voorbereiden op de defensie sporttest
Voordat je mee gaat doen aan de sporttest van defensie, moet je je natuurlijk wel voorbereiden. Het is een moeilijke en zware test, dus zonder voorbereidingen en trainen kom je er niet. Drink de avond voordat je de test hebt geen alcohol. En kom fit en uitgerust naar de test.
Het is belangrijk dat je ongeveer 2 of 3 keer per week traint, ook is het belangrijk dat je een goede warming-up doet. Defensie heeft zelf ook een trainingsschema gemaakt, elk fitheidsniveau heeft een eigen training.
Eisen voor de defensie sporttest
Als je wilt werken bij defensie stellen ze bepaalde militaire eisen aan je. Om te weten of je aan deze eisen voldoet, word je psychologisch geselecteerd en medisch gekeurd. Je ben van Nederlandse nationaliteit, je hebt een geldig identiteitsbewijs nodig.
Wat ook heel belangrijk is, is dat je gezond bent, je hebt de juiste diploma’s voor de functie waarvoor jij solliciteert. Een infodag of voorlichtingsdag moet je ook hebben bezocht, je vindt op missie gaan naar eventueel een ander land geen bezwaar, de vaccinaties die daarbij horen vind je ook geen bezwaar en je je hebt geen bezwaar tegen een veiligheidsonderzoek. Je mag bijvoorbeeld niet afhankelijk zijn van geneesmiddelen of medische voorzieningen. Om te weten of je aan deze eisen voldoet, word je psychologisch geselecteerd en medisch gekeurd.
Medische keuring
Van je lichaam wordt heel wat gevraagd bij defensie, een goede conditie en gezondheid zijn dus erg belangrijk. Elke kandidaat moet daarom ook medisch worden gekeurd. Dit duurt ongeveer een dag en bestaat uit de volgende onderdelen:
urineonderzoek, gebit screening, meten van lengte, gewicht en vetpercentage, optometrisch onderzoek (scherpte, diepte en kleur onderscheidend vermogen van je ogen), orthopedisch onderzoek en een algemeen lichamelijk onderzoek.
De uitslag wordt gegeven door de bedrijfsarts, dit gebeurt gelijk aan het einde van de medische keuring. Je mag zelf bepalen of je de uitslag van je medische keuring wilt doorgeven aan defensie, je hebt altijd het recht om het doorsturen van je uitslag te weigeren. Echter heb je er wel goede redenen voor nodig om het niet te laten doen, want je kan dan uit het sollicitatietraject gezet worden.
Fysieke keuring
Een ander onderdeel van de aanstellingskeuring is de Vaststelling Fysieke Belastbaarheid (VFB), ook wel de sporttest genoemd. Je kracht en conditie, dat wordt er gemeten met deze keuring. Die worden gemeten met een aantal testen die je moet afnemen.
Als je positief uit de testen komt, dan is het van belang voor de militaire opleiding dat je een goede hardloop conditie hebt. Tijdens de sporttest wordt er gemeten hoe sterk je bent, dat doen ze met een krachttest en een conditietest. Daarom bestaat de sporttest uit twee onderdelen namelijk de krachttraining en de conditietraining.
Krachttest
Bij de krachttest worden met kracht meetapparatuur metingen verricht bij diverse bewegingen. Spierkracht is zeer belangrijk voor het militaire beroep, je hebt het overal bij nodig. Krachttraining kent veel vormen, voor de keuring is het belangrijk dat je maximale kracht gaat trainen. Dit is erg zwaar voor je spieren, daarom is het verstandig wanneer je nog nooit aan krachttraining hebt gedaan, eerst je uithoudingsvermogen te trainen.
Conditiekeuring
Bij de conditiekeuring wordt gefietst tegen een weerstand, die elke minuut oploopt. Dit is afhankelijk van uw gewicht. Elk jaar leggen de militairen een defensie conditie proef af. Met conditie houd je een activiteit lang vol, dit moet je op 2 manieren doen: door middel van fietsen en hardlopen.
Het is van belang om te weten waaruit de conditie proef bestaat. De zwaarste eis voor mannen is 2400 meter hardlopen, 20 push-ups en 30 sit-ups. Voor de vrouwen is dit 1900 meter hardlopen, 10 Push-ups en 20 sit-ups.
Functie clusters
Je hebt verschillende functie clusters bij defensie, de sporttest wordt gescoord in 6 verschillende clusters. In cluster 1 zitten de functies waarbij je fysiek niet zwaar belast wordt. Bij cluster 6 zitten functies waarbij je fysiek wel erg zwaar belast wordt.
Elk onderdeel van de sporttest heeft drie onderdelen. Cluster 1,2 & 3 cluster 4 & 5 en cluster 6, de die groepen hebben allemaal een apart schema. Afhankelijk van de functie waarvoor je solliciteert, kan het keuringsproces uitgebreider zijn of langer duren.
Functionele fysieke test
Als het medisch proces is afgerond ga je een sporttest doen, ze zullen door middel van verschillende testen jouw conditie en kracht meten. De eisen van de sporttest verschillen per functie. Je moet ook in minder goede omstandigheden grote afstanden kunnen afleggen. Jouw lichaam moet dit gemakkelijk aankunnen.
Progressieve mars test
Tijdens deze test loop je met een rugzak, in de rugzak zit een gewicht. Dat gewicht wordt bepaald door de functiecluster waarop jij solliciteert. In deze test moet je laten zien dat je een bepaalde afstand kunt afleggen met een rugzak met gewicht erin.
- Voor cluster 1,2 0f 3 moet je kunnen laten zien dat je 2000 meter binnen 20 minuten kunt afleggen. Het gewicht wat je dan bij je draagt is 25 kilogram.
- Voor cluster 4 en 5 moet je 20 minuten lopen met 25 kilogram en nog een keer 20 minuten lopen met 35 kilogram.
- En bij cluster 6 moet je 3 keer lopen, een keer 20 minuten met 25 kilogram een keer 20 minuten met 35 kilogram en een keer 8 minuten met 45 kilogram.
Tijdens de mars test loop je in een groepje, de instructeur loopt voorop en zal het tempo aangeven. Het tempo dat je moet lopen is 6 km/u je moet er voor zorgen dat je achter de sportinstructeur blijft. Als je zijn snelheid aanhoudt dan weet je zeker dat je 2 kilometer binnen 20 minuten aflegt.
Progressieve til en draagtest
De volgende test is de til en draagtest, dit bestaat uit het tillen en dragen van een munitiekist. Die kist verplaats je van A naar B, de afstand daartussen is 20 tot 25 meter. Je pakt de kist op vanaf een verhoging op borsthoogten en deze zet je weer neer aan de andere zijde. De aantal herhalingen van deze test verschilt per cluster.
- Bij cluster 1 moet je een kist dragen van 20 kilogram, die kist moet je 10 keer heen en weer tillen.
- Voor cluster 2 en 4 moet je een kist van 20 kilogram 10 keer heen en weer brengen, en 10 keer een kist van 30 kilogram tillen.
- En bij cluster 3,5 en 6 moet je 10 keer een kist van 20 kilogram tillen, 10 keer een kist van 30 kilogram tillen en 5 keer een kist van 40 kilogram tillen.
onbelaste hardlooptest
De 3e test is een hardlooptest, ook wel de coopertest genoemd. Hierbij moet je 12 minuten hardlopen.
- Bij cluster 1 2 en 3 moet je 2200 meter afleggen.
- Voor cluster 4 en 5 2600 meter
- En bij cluster 6 moet je minimaal 2700 meter afleggen.
Graaftest
Bij deze test wordt er in een graafbak met een schep zand verplaatst. Soms maken ze ook gebruik van een medicine bal, daarmee doen ze dan de beweging na zodat ze hetzelfde effect nadoen.
- Bij cluster 1,2 en 3 moeten 60 seconden graven,
- Voor cluster 4 en 5 90 seconden
- En bij cluster 6 moet 120 seconden graven.
Vaardigheden parcours
De laatste test bestaat uit indoor parcours, hier moet je laten zien dat je in staat bent om te tijgeren, kruipen, zitten, hurken en knielen. Daarbij worden ook wat schiethoudingen doorgenomen, zo kun je zien of je in staat bent om in alle houdingen te schieten. De dingen die je moet uitvoeren zijn:
- Klimmen
- Springen van een kast
- vijf schiethoudingen aannemen
-Hurkzit
-Liggend
-Knielend
-Links/rechts
-Staand - Tijgeren
- Boven schouderhoogte werken
Hierbij moet je 1 minuut lang een steekgewicht in een houder boven schouderhoogte plaatsen en verwijderen. Ook moet je moeren aandraaien met twee handen tegelijkertijd.
Wat als je de defensie sporttest niet hebt gehaald?
Je krijgt na afloop van alle deelonderzoek een gesprek met de uitslag gevende arts. Deze zal alles doornemen en de uitslag van de sporttest beoordelen. Er zijn drie uitkomsten mogelijk: geschikt, ongeschikt of medisch aanhouden. Medisch aanhouden geld wanneer er op het moment van de keuring niets kan worden gezegd over de uitslag door een blessure of als je nog in afwachting bent van gegevens van je huisarts.
Als je uitslag geschikt is dan zijn er geen medische bezwaren. Als je uitslag ongeschikt is dan zijn er wel medische bezwaren tegen je aanstelling in de functie, je mag het volgend jaar dan weer proberen. Defensie zelf krijgt inhoudelijk rapport van jouw score, ze krijgen alleen te weten of je geschikt of ongeschikt bent. Als je geschikt bent krijg je gelijk een arbeidsvoorwaardengesprek. Als je de sporttest hebt gehaald en je wilt nog niet beginnen met de opleiding, dan is de sporttest maximaal 6 maanden geldig. De uitslag van de test komt te vervallen als je voor de startdatum van je opleiding of functie een blessure oploopt of een medische ingreep moet ondergaan.