De medische keuring Marine: wat kun je verwachten?
Wil jij onderdeel worden van het Korps Mariniers, dan zul je eerst de medische keuring moeten ondergaan. Maar daarvoor onderga je al verschillende testen om te kijken of je geschikt ben voor de Marine. Dit komt omdat je, wanneer je bij de marine gaat werken, onder bijzondere omstandigheden komt te werken. Het is daarom belangrijk dat je fysiek en mentaal sterk bent. Tijdens de Kennismakingsdagen Mariniers wordt getest of jij over de juiste eigenschappen bezit om marinier te worden. Maar voordat je uitgenodigd wordt voor de Kennismakingsdagen, moet je eerst de fitheidstest Mariniers ondergaan en een psychologisch onderzoek.
Inhoudsopgave:
Fitheidstest en psychologisch onderzoek
Tijdens de Fitheidstest Mariniers wordt er gekeken naar hoe goed je conditie is en hoe sterk je bent. De test vindt plaats in Amsterdam en bestaat uit een paar onderdelen. Je moet het volgende uitvoeren:
- Coopertest: 12 minuten hardlopen waarbij er verwacht wordt dat je minimaal 2700 meter loopt.
- Minimaal 4 pull-ups in 2 minuten.
- Minimaal 30 push-ups in 2 minuten.
- Minimaal 30 sit-ups in 2 minuten.
Wanneer je deze test succesvol volbrengt, word je uitgenodigd voor het psychologisch onderzoek. Tijdens het psychologisch onderzoek willen ze heel veel van je weten. Wie je bent, hoe je in het leven staat en ook heel belangrijk; kun je tegen een stootje? Rond je ook deze test succesvol af, dan ontvang je een uitnodiging voor de Kennismakingsdagen Mariniers.
Kennismakingsdagen Mariniers
Tijdens deze dagen ga je meteen ervaren wat het betekent als je bij het Korps Mariniers gaat werken. Je zult zien hoe het eraan toegaat maar ook wat je moet kennen en kunnen. Deze kennismakingsdagen zijn een grote uitdaging en je doet er goed aan om je er goed op voor te bereiden. Tijdens deze dagen worden verschillende competenties en eigenschappen van jou bekeken met behulp van verschillende onderdelen:
- Inleiding basis Mariniersvaardigheden
- Voorlichting
- Social met Mariniers in opleiding
- Beoordelen fysieke gesteldheid
- Beoordelen zwemvaardigheid
- Afdaling van een klimtoren
- Cross-country run
Houd er rekening mee dat dit zware dagen zijn en het is dus verstandig dat je fit en uitgerust bent wanneer je hieraan begint. Op de website van het Korps Mariniers kun je een schema vinden waarmee je je kunt voorbereiden op de kennismakingsdagen. Mocht je deze dagen met succes doorstaan, dan word je uitgenodigd voor de medische keuring Mariniers en wordt er een veiligheidsonderzoek opgestart. Als je hier ook doorheen komt, dan kun je starten met de opleiding.
De medische keuring Marine: de inhoud
Een standaard onderdeel van iedere krijgsmacht van Defensie is een medische keuring en daarom krijg je ook in dit geval de medische keuring Marine. De medische keuring Marine bestaat uit verschillende onderdelen. Tijdens de medische keuring Marine wordt er gekeken of je lichamelijk fit en gezond bent en hoe belastbaar en trainbaar je lichaam is. Dit wordt gedaan door middel van de volgende onderdelen:
- Ogentest en gehoortest
- Hartfilmpje en longfunctie
- Tandheelkundig onderzoek
- Lichaamsmetingen en laboratoriumonderzoek
- Algemeen lichamelijk onderzoek
- Onderzoek naar het bewegingsapparaat
- Sporttest of Vaststelling Fysieke Belastbaarheid
De gehoortest en de ogentest
Door middel van een test waarbij je verschillende piepjes hoort, wordt je gehoor gemeten. Je krijgt hierbij steeds piepjes te horen en wanneer je een piepje hoort, druk je op een knopje. Als militair, en dus ook als marinier, is je gehoor een belangrijk punt want je moet altijd alles kunnen horen en ook in staat zijn om geluiden van elkaar te onderscheiden en te bepalen waar een geluid vandaan komt. Een andere belangrijk punt zijn je ogen. Zeker op zee moet je als marinier goed in staat zijn om zaken van elkaar te onderscheiden en dingen goed waar te kunnen nemen. Je moet diepte kunnen zien, kleuren kunnen onderscheiden en voldoende kunnen zien.
Het hartfilmpje en longfunctie
Tijdens de medische keuring Marine zal er ook een hartfilmpje gemaakt worden en daarnaast kan het gebeuren dat er ook een longfunctietest gedaan wordt. Een longfunctietest wordt eigenlijk alleen gedaan wanneer dit een vereiste is voor specifieke functies binnen Defensie of wanneer er sprake is van een medische indicatie. Wanneer je de longfunctietest moet doen, zul je een bepaalde grenswaarde moeten halen om goedgekeurd te worden voor deze test. Daarnaast zullen er twee hartfilmpjes gemaakt worden om te kijken of hart goed belastbaar is. Dit filmpje laat meteen zien of je de sporttest zonder problemen kunt afleggen. Eén hartfilmpje wordt gemaakt tijdens rust en het andere hartfilmpje wordt gemaakt tijdens inspanning.
Een tandheelkundig onderzoek
Ook een tandheelkundig onderzoek is onderdeel van de medische keuring Marine. Dit is belangrijk om dat je tijdens je werk in allerlei situaties terecht kunt komen waarbij je geen tandheelkundig hulp tot je beschikking hebt, daar geen tijd voor hebt en het daarnaast simpelweg ook de uitvoering van je werk belemmert als je daar steeds aandacht aan moet besteden.
Lichaamsmetingen en laboratoriumonderzoek
Tijdens de lichaamsmetingen wordt er gekeken naar je gewicht en lengte. Voor het laboratoriumonderzoek wordt je urine gecontroleerd op bijvoorbeeld eiwitten en glucose. Het doel van deze onderzoeken is vooral het uitsluiten van eventuele problemen.
Het algemeen lichamelijk onderzoek
Tijdens het algemeen lichamelijk onderzoek van de medische keuring marine zal een arts je vragen stellen over je medisch verleden en huidige gezondheid. Daarnaast wordt er ook een lichamelijk onderzoek uitgevoerd.
Het bewegingsapparaat onderzoeken
Omdat je lichaam het zwaar te verduren kan krijgen, is het belangrijk dat je lichaam goed belast kan worden. Daarom zul je verschillende oefeningen uit moeten voeren voor een arts of fysiotherapeut. Daarnaast zal ook je vetpercentage gemeten worden zodat ze tijdens de medische keuring Marine een goed beeld krijgen van je algemene conditie.
Sporttest of Vaststelling Fysieke Belastbaarheid
De laatste stap van de medische keuring Marine is de sporttest of Vaststelling Fysieke Belastbaarheid. Hierbij mag je een krachttest en conditietest doen zodat men met deze test kan zien hoe de belastbaarheid en trainbaarheid van je lichaam is. Hiermee kan een inschatting gemaakt worden van hoe blessuregevoelig je bent en of dit mogelijk problemen op gaat leveren.
Meer oefenen:
Wil je meer oefenen? Doen dan de Defensietest Training! Met de Defensietest Training kun je tegen een vergoeding levenslang voor alle onderdelen van de defensie keuringen onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je ervoor dat je beter presteert op een defensietest. Klik hier om verder te gaan.