De cluster 1 Defensie eisen: wat wordt er van je verwacht?
13 juli 2021 
4 min. leestijd

De cluster 1 Defensie eisen: wat wordt er van je verwacht?

Als je op zoek gaat naar een baan bij defensie zul je zien dat Defensie werkt met verschillende clusters en eisen, bijvoorbeeld cluster 1 van de Defensie eisen. Alle functies waarin je kunt werken bij Defensie zijn onderverdeeld in zogenaamde clusters. Per cluster worden er verschillende eisen gesteld waaraan je moet voldoen om in de betreffende functies te kunnen werken. De clusters kunnen variëren van cluster 1 tot en met cluster 6 en verschillen in moeilijkheidsgraad in de fitheidstesten waaraan je deel moet nemen tijdens de selectie- en keuringsprocedure. Gelukkig is voor iedereen inzichtelijk wat je per cluster kunt verwachten en zo kun je je dus goed voorbereiden op wat je te wachten staat.Inhoudsopgave: Wat te verwachten van de cluster 1 Defensie eisen?

Als je wilt solliciteren op een cluster 1 functie binnen Defensie dan is het goed om te weten wat de cluster 1 Defensie eisen zijn. Als je solliciteert voor een cluster 1 functie dat moet je de fitheidstest volbrengen waaraan de minst zware eisen worden gesteld. Dit neemt niet weg dat de fitheidstest zwaar is. Bij iedere cluster komen dezelfde testen terug maar deze kunnen per cluster zwaarder worden. Het is dus verstandig om goed te kijken bij welke cluster de functie waar je op solliciteert hoort en wat er daarbij van je verwacht wordt, want een goede voorbereiding is het halve werk.


 

Marstest

De marstest is de eerste test die je uit dient te voeren van de cluster 1 Defensie eisen. Tijdens deze test ga je een bepaalde afstand afleggen en dit dien je te doen binnen 20 minuten. Hierbij krijg je een rugzak waarin 25 kilo aan gewichten zit. Vaak voer je deze test uit samen met een groep andere deelnemers en een instructeur. Als je de instructeur bij kunt houden, weet je zeker dat je de test haalt. Heb je de test gehaald? Dan ga je door naar de til/draagtest.

 mastest cluster 1Til/draagtest

De til/draagtest is in principe zo makkelijk als dat het klinkt. Tijdens deze test ga je namelijk tillen en dragen. Tijdens deze test moet je een munitiekist optillen, er een stuk mee lopen om hem te verplaatsen en hem vervolgens weer neerzetten. De afstand die je aflegt ligt tussen de 20 en 25 keer en je voert dit 10 keer uit met een munitiekist van 20 kilo. Wanneer je deze test hebt afgerond, ga je door naar de Coopertest.

 til/ draag test defensieCoopertest

Als je bij Defensie wilt gaat werken, is de Coopertest één van de cluster 1 Defensie eisen. De Coopertest voor Defensie werkt hetzelfde als de Coopertest zoals je deze waarschijnlijk kent van de middelbare school. Je moet proberen om een zo’n groot mogelijk afstand af te leggen in 12 minuten. Natuurlijk zijn er bij deze test minimale afstanden die gehaald moeten worden. Bij de cluster 1 Defensie eisen wordt er van je verwacht dat je binnen 12 minuten een afstand van 2200 meter aflegt.

 coopertest defensieGraaftest

De graaftest wordt op internet op twee manieren omschreven:

  1. 60 seconden met een schep zand verplaatsen, of;
  2. 60 seconden een graafbeweging maken met een zogenaamde medicine bal van 5 kilo.

Het principe is verder hetzelfde. Het gaat om de beweging die je moet maken en je moet die beweging 60 seconden vol kunnen houden. Met de graafbeweging wordt bedoeld dat je met de medicine bal de grond aantikt, overeind komt en de muur voor je op borsthoogte aantikt.

 

 

Indoor parcours

Als laatste leg je nog verschillende parcours af waarbij je getest wordt op flexibiliteit en moet je laten zien dat je bepaalde houdingen aan kunt nemen. De houdingen die je aan moet kunnen nemen zijn de hurkzit, liggen, knielen, links/rechts en staan. Daarnaast moet je kunnen klimmen, tijgeren en op een kast klimmen en eraf springen. Als laatste wordt er van je verwacht dat je boven schouderhoogte kunt werken en ook dit zul je door middel van een oefening moeten laten zien. Je zult één minuut lang een steekgewicht in een houder moeten plaatsen en verwijderen en daarnaast zul je met beide handen ook nog moeren aan moeten draaien. Dit bevindt zich dus allemaal boven schouderhoogte.

 indoor parcours


Voorbereiden op de cluster 1 Defensie eisen

Gelukkig is de fitheidstest van Defensie geen geheim waar je pas achterkomt als je eraan deelneemt. Sterker nog, het is gewoon uitgebreid terug te vinden op de website van Defensie. Ook hier wordt uitgebreid vermeld wat de cluster 1 Defensie eisen zijn. Daarnaast kun je ook terecht op de website van Defensie voor verschillende trainingsschema’s die jou kunnen helpen bij de voorbereiding op de fitheidstest. De oefeningen in deze schema’s zijn specifiek gericht op de verschillende onderdelen van de fitheidstest die je moet volbrengen voor de cluster 1 Defensie eisen. Deze trainingsschema’s zijn zo opgesteld dat je 6 weken, 4 dagen per week gaat trainen. Na die 6 weken zou je goed voorbereid moeten zijn op de cluster 1 Defensie eisen.


Voorbereiden op je eigen manier

Natuurlijk kun je de trainingsschema’s van Defensie aanhouden om te trainen voor de cluster 1 Defensie eisen, maar je kunt het natuurlijk ook combineren met je eigen trainingen, mocht je die al doen. Wil je graag gaan trainen voor de cluster 1 Defensie eisen, maar vind je het moeilijk om dit zelf te doen of vol te houden? Dan zijn er genoeg bedrijven die je kunt benaderen en die jou naar je doel zullen begeleiden. Zij weten precies wat er tijdens de fitheidstest van je verwacht wordt en kunnen jou daar gemotiveerd en gestructureerd op voorbereiden. De cluster 1 Defensie eisen kunnen natuurlijk ook een mooi begin zijn om vervolgens door te trainen. Je kunt je tot en met cluster 6 voorbereiden op de fitheidstest van Defensie. Wanneer je solliciteert op een functie bij Defensie die in een andere cluster valt dan cluster 1, dan is het trainingsschema van de cluster 1 Defensie eisen wel een mooi startpunt voor jouw training. Daarna kun je doorstromen naar het volgende schema, totdat je het trainingsschema van jouw beoogde cluster hebt behaald.Meer oefenen: 

Wil je meer oefenen? Doen dan de Defensietest Training! Met de Defensietest Training kun je tegen een vergoeding levenslang voor alle onderdelen van de defensie keuringen onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je ervoor dat je beter presteert op een defensietest. Klik hier om verder te gaan. 


Defensiekeuring Coaching Trainingen

Defensie pakket A

€37,-
defensietest pakket a

 + Defensiekeuring gids

 + Mindset-training

 + Sollicitatietraining

 + Coaching via mail

 + Defensietest App

 + Defensie Community

Defensie Pakket B

Meest verkocht

€ 57,-
defensietest pakket b

 + Defensiekeuring gids

 + Mindset-training

 + Sollicitatietraining

 + Sporttest

 + IQ/Capaciteitentest

 + Trainingsschema's

 + Lidmaatschap

 + Coaching via mail

 + Defesietest App

 + Defensie Community

Defensie Pakket C

€ 47,-
defensietest pakket c

 + Defensiekeuring gids

 + Mindset-training

 + Sollicitatietraining

 + IQ/Capaciteitentest

 + Coaching via mail

 + Defensietest App

 + Defensie Community

 + Lidmaatschap