De fitheidstest van de marine
04 april 2022 
4 min. leestijd

De fitheidstest van de marine

De fitheidstest die mariniers moeten afleggen, is een van de zwaarste testen die er is. Van een marinier wordt namelijk enorm veel gevraagd tijdens de fitheidstest en daarom moet je ervoor zorgen dat je goed bent voorbereid. Denk hierbij aan een uitstekende conditie, doorzettingsvermogen en discipline.

Inhoud


banner voor de defensietest artikelen, staat het pakket van de defensie test op waar je jezelf kunt voorbereiden


Waarom de fitheidstest van mariniers?

Veel mensen vragen zich af waarom ze een fitheidstest en al die andere testen moeten afleggen om bij de marine te mogen werken. Defensie wil hiermee controleren of je in staat bent om het maximale uit jezelf te halen en of je sterk genoeg bent voor een functie bij de mariniers. Door middel van deze testen wil defensie bekijken of je alle eigenschappen bezit die je nodig hebt om marinier te kunnen worden. Voorbeelden van deze eigenschappen zijn dat je tot het uiterste kunt gaan, dat je goed in een team kunt werken en dat je respect hebt voor andere mensen.

Een fitheidstest doe je natuurlijk alleen, maar er zijn ook verschillende andere testen waarbij je in groepsverband werkt en deze eigenschappen ook worden getest. De algemene selectie bestaat uit een medische screening, fitheidstest en de MAST. Deze selectieprocedure mag je pas doorlopen nadat je sollicitatie is goedgekeurd.

De mariniers doen de fitheidstest van marine

Aanmelden fitheidstest mariniers

Vanaf 1 januari 2022 mogen zowel mannen als vrouwen zich aanmelden voor het Korps Mariniers. Helaas heeft nog geen enkele vrouw zich er tot nu toe voor aangemeld. Dit jaar op 12 januari was de eerste fitheidstest voor de nieuwe kandidaten. De fitheidstest van mariniers is extreem zwaar en daarom had men er ook rekening mee gehouden dat er zich geen vrouwen aangemeld zouden hebben.

Als marinier moet je altijd bereid zijn om tot het maximale te gaan. Ben je een sportief persoon en ben je benieuwd of je onder extreme weersomstandigheden werkzaamheden kunt uitvoeren, kijk dan op de website van defensie hoe je je kunt aanmelden voor de fitheidstest van defensie.

Belangrijkste fysieke eisen van de fitheidstest van mariniers

De eisen van de fitheidstest van mariniers liggen enorm hoog. Tijdens de fitheidstest moet je minimaal 2700 m hardlopen in 12 minuten, minimaal 4 pull-ups doen in 2 minuten, 30 sit-ups in 2 minuten en tot slot nog 30 push-ups in 2 minuten. Als je dit tijdens de fitheidstest van mariniers kunt uitvoeren en de fitheidstest dus succesvol afrondt, wordt je uitgenodigd voor de MAST. De MAST is een test waarbij je 72 uur fysiek en mentaal op de proef wordt gesteld. De MAST is voor jou om te ervaren hoe het is om als marinier te werken en te leren wat er in de toekomst allemaal kan gebeuren, voor defensie dient de test om te bekijken of je voldoende kwaliteiten bezit om door de EMV en EVO heen te komen. Nadat je door deze test bent gekomen wordt je uitgenodigd voor het psychologisch onderzoek.

 Mariniers doen de fitheidstest

Zorg er dus wel voor dat je jezelf goed voorbereid, want anders haal je de fitheidstest van mariniers niet. Hieronder vind je een video waarin een krachtpatser de test probeert uit te voeren zonder daarvoor te trainen. Kijk zelf maar wat het resultaat is.

Trainingsschema´s fitheidstest mariniers

Zoals je in de video hierboven kon zien, is de fitheidstest van de marine enorm zwaar en kan je er niet ingaan zonder te trainen. Voor de mensen die de fitheidstest van mariniers willen gaan afleggen hebben we een trainingsschema ontwikkeld.

Hieronder vindt je een trainingsschema dat je kunt volgen om jezelf voor te bereiden op de fitheidstest van mariniers. Wil je nog meer trainingsschema’s die meerdere weken duren? Kijk dan op werkenbijdefensie.nl.


 Een schema voor de marine fitheidstest


In het trainingsschema hierboven zie je, dat je op maandag 25 minuten moet gaan hardlopen. Doe dit in je eigen tempo en bouw het steeds verder op. Probeer na een bepaalde tijd steeds je grenzen te verleggen, zodat je steeds meer kilometers kunt lopen in 25 minuten.

Op dinsdag doe je 3x3 pull-ups en 18 push-ups en sit-ups. Dit doe je zodat je straks tijdens de fitheidstest van mariniers makkelijk 4 pull-ups en 30 push- en sit- ups in 2 minuten kunt doen.

Woensdag heb je een rustdag. Dit is belangrijk, omdat je jezelf steeds moet opladen. Doe een aantal dagen voor de test ook rustig aan zodat je jezelf niet overbelast.

Donderdag ga je 30 minuten hardlopen. Dit is al een stapje extra als je het vergelijkt met de maandag. Doe dit ook weer in je eigen tempo.

Vrijdag doe je de herhaling van de dinsdag. Weer 3 x 3 pull-ups en 18 push-ups en sit-ups.

Zaterdag is er weer een rustdag.

Zondag ga je een stapje minder doen, maar blijf je wel in beweging. Op deze manier kun je op maandag weer gaan knallen.

Fitheidstest mariniers niet gehaald

Het overkomt sommigen helaas, niet iedereen kan de fitheidstest halen. Als je de fitheidstest van mariniers niet hebt behaald, mag je jammer genoeg niet door naar de MAST. Voor deze mensen houdt het na de fitheidstest op en is voor hen geen functie weggelegd bij de mariniers. Zorg er dus zeker voor dat je als beste voorbereid naar de fitheidstest van marine gaat!

Meer oefenen:

Wil je meer oefenen? Doe dan de Defensietest Training! Met de Defensietest Training kun je tegen een vergoeding levenslang voor alle onderdelen van de defensiekeuringen onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je ervoor dat je beter presteert op een defensietest.

Defensiekeuring Coaching Trainingen

Defensie pakket A

€37,-
defensietest pakket a

 + Defensiekeuring gids

 + Mindset-training

 + Sollicitatietraining

 + Coaching via mail

 + Defensietest App

 + Defensie Community

Defensie Pakket B

Meest verkocht

€ 57,-
defensietest pakket b

 + Defensiekeuring gids

 + Mindset-training

 + Sollicitatietraining

 + Sporttest

 + IQ/Capaciteitentest

 + Trainingsschema's

 + Lidmaatschap

 + Coaching via mail

 + Defesietest App

 + Defensie Community

Defensie Pakket C

€ 47,-
defensietest pakket c

 + Defensiekeuring gids

 + Mindset-training

 + Sollicitatietraining

 + IQ/Capaciteitentest

 + Coaching via mail

 + Defensietest App

 + Defensie Community

 + Lidmaatschap