De juiste vooropleiding voor Defensie
27 juli 2021 
5 min. leestijd

De juiste vooropleiding voor Defensie

Wil jij graag bij Defensie werken maar weet je niet welke vooropleiding Defensie van je vraagt? Dat is niet zo vreemd want dit is afhankelijk van de functie waarop je later zou willen solliciteren. Wanneer je een opleiding wilt volgen aan de Nederlandse Defensie Academie, zul je moeten solliciteren op een officiersfunctie binnen Defensie. Als je hiervoor solliciteert en aan alle eisen voldoet, dan word je uitgenodigd voor gesprekken en verschillende keuringen en tests. Als je je na de middelbare school al wilt richten op Defensie dan kun een opleiding volgen in 10 verschillende vakrichtingen op MBO-niveau 2, 3 of 4 bij VEVA. Bij VEVA (Veiligheid en Vakmanschap) worden een MBO-opleiding praktijkweken bij de marine, luchtmacht en landmacht gecombineerd. Tijdens de opleiding ben je veel bezig met sport, vooral praktijkgericht bezig en heb je zeker een stage binnen één van de krijgsmachtdelen.Inhoudsopgave: Volg een vooropleiding Defensie bij VEVA

Wanneer je een vooropleiding voor Defensie bij VEVA gaat volgen, is het fijn als je al een idee hebt van de vakrichting waarin jij je wilt specialiseren. Bij VEVA worden er 10 vakrichtingen aangeboden waaruit je kunt kiezen en waarin jij jezelf tot professional kunt ontwikkelen. Daarnaast ontwikkel je tijdens de opleiding allerlei vaardigheden waar je de rest van je leven iets aan hebt, ook wanneer je toch besluit om geen militair te worden. De vakrichtingen die door VEVA aangeboden worden als vooropleiding voor Defensie zijn:

  1. Bedrijfsautotechniek
  2. Beveiliging
  3. Bouw
  4. Grondoptreden
  5. ICT
  6. Logistiek
  7. Maritiem
  8. Mechatronica
  9. Vliegtuigonderhoud
  10. Zorg

 


Bedrijfsautotechniek

Voertuigen zijn een belangrijk onderdeel voor defensie en het is dus belangrijk dat deze altijd goed functioneren en dus ook goed onderhouden worden. Er wordt veel gevraagd van deze voertuigen en deze moeten dan ook overal en in alle omstandigheden kunnen functioneren. Bij VEVA bedrijfsautotechniek word jij opgeleid tot de technicus die ervoor zorgt dat de voertuigen altijd tot in de puntjes verzorgd zijn en naar behoren functioneren. Tijdens de opleiding leer je dus onderhoud en reparaties uitvoeren aan de voertuigen.

 


Beveiliging

Tijdens de vakopleiding Beveiliging ligt de focus op het leren beveiligen van een vliegbasis van de luchtmacht. De bewaking moet daar altijd vlekkeloos verlopen en geregeld zijn omdat de vliegtuigen ieder moment van de dag inzetbaar moeten zijn en er mag dan ook niets mee gebeuren. Tijdens deze opleiding leer je onder andere veiligheidscontroles uit te voeren, hoe je optreedt bij calamiteiten en ongewoon gedrag te herkennen.

 vliegbasis beveiligen veva


Bouw

Binnen de vooropleiding voor Defensie van VEVA bouw word je opgeleid tot een klusser die overal inzetbaar is. Tijdens de opleiding leer je over bouwtechniek, elektrotechniek, installatietechniek en civiele techniek. Hierdoor leer je alle basisvaardigheden van de bouw en ben je in staat om kleine noodoperaties uit te voeren. Na deze opleiding kun je onder andere ingezet worden bij bijvoorbeeld een humanitaire ramp, waar dan ook ter wereld. 

Grondoptreden

Het grondoptreden is de basis van het militaire vak en dat is het voeren van een gevecht. Tijdens deze vooropleiding van Defensie leer je op te treden in conflictsituaties, kaartlezen en hoe je je moet verplaatsen op verschillende termijnen. Samenwerking is hierbij een belangrijk onderdeel. Dit moet je kunnen binnen je eigen eenheid maar ook met andere eenheden. Je bent hierbij veel op oefening zodat je je vaardigheden op peil te houden.

 ICT

ICT is tegenwoordig niet meer weg te denken uit de samenleving en neemt daarom ook belangrijke plaats in de krijgsmacht. Als ICT’er is het jouw taak om alle systemen draaiende te houden en goed met elkaar te laten communiceren. Tijdens deze vooropleiding Defensie leer je hoe je netwerken op kunt zetten en kunt onderhouden onder allerlei bijzondere omstandigheden. Je leert ook over computernetwerken, telecommunicatie- en radiosystemen en radar- en verkeersleidingsystemen.

 CT veva


Logistiek

Bij VEVA logistiek vooropleiding van Defensie leer je hoe je verschillende vaardigheden die je nodig hebt met betrekking tot het bijhouden en verzorgen van administratie, het beheren van een magazijn en het bijhouden van de voorraad.

 logistiek veva


Maritiem

Bij VEVA maritiem word je opgeleid tot matroos op een van de schepen van de Koninklijke Marine. Je leert hoe je op zee veilig moet navigeren en welke werkzaamheden er aan boord van een schip je kunt tegenkomen en hoe deze uitgevoerd moeten worden, zowel binnen als buiten. Je leert onder andere hoe je een schip moet besturen, hoe de communicatie verloopt en hoe je moet overleven op zee.

 maritiem


Mechatronica

De krijgsmacht werkt met veel hi-tech systemen en onderdelen. Als mechatronicus ben je verantwoordelijk voor het onderhoud en de reparatie van deze systemen en onderdelen. Je leert tijdens deze vooropleiding van Defensie hoe je verschillende soorten materialen kunt onderhouden en repareren. Je leert materialenkennis, tekeningen lezen maar bijvoorbeeld ook besturingstechniek. Ook wordt er veel aandacht besteed aan veiligheid.

 Mechatronica


Vliegtuigonderhoud

Ook al het vliegend materiaal van defensie is hi-tech en kunnen gebruikt worden waar ook ter wereld in alle omstandigheden. Daarom moeten de vliegtuigen altijd betrouwbaar zijn en perfect onderhouden zijn. Hoe je vliegtuigen en helikopters onderhoudt, leer je tijdens deze vooropleiding van Defensie. Nauwkeurigheid is hierbij heel belangrijk. Je leert hoe de systemen van een vliegtuig werken, de technische handelingen die nodig zijn voor onderhoud maar ook hoe een vliegtuig kan vliegen door aerodynamica.

 vliegtuigonderhoud veva


Zorg

Omdat Defensie vaak actief is in gebieden waar geen goede medische voorzieningen zijn, heeft Defensie alle medische zorg zelf in huis. Binnen VEVA zorg word je opgeleid tot verpleegkundige of gewondenverzorger. Daarnaast leer je ook hoe je medische onderzoeken en gewondentransport uitvoert, hoe je een mobiel militair hospitaal opzet of hoe je een ziekenverblijf inricht.

 

 


De basis van alle vakopleidingen

Hoewel iedere vakopleiding zich focust op een andere tak van Defensie is de basis van alle vakopleidingen hetzelfde. Zo leer je bij iedere opleiding Nederlands en Engels. Daarnaast vormt sport een belangrijk onderdeel van de opleiding. Hoe deze lessen ingevuld worden, kan wel weer afhankelijk zijn van welke vakopleiding je hebt gekozen. In veel gevallen zijn brandbestrijding en EHBO-lessen ook een standaardonderdeel van de opleiding. Alles om ervoor te zorgen dat jij uit kunt blinken in je functie.

Nederlands en Engels


Meer oefenen: 

Wil je meer oefenen? Doen dan de Defensietest Training! Met de Defensietest Training kun je tegen een vergoeding levenslang voor alle onderdelen van de defensie keuringen onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je ervoor dat je beter presteert op een defensietest. Klik hier om verder te gaan. 


Defensiekeuring Coaching Trainingen

Defensie pakket A

€37,-
defensietest pakket a

 + Defensiekeuring gids

 + Mindset-training

 + Sollicitatietraining

 + Coaching via mail

 + Defensietest App

 + Defensie Community

Defensie Pakket B

Meest verkocht

€ 57,-
defensietest pakket b

 + Defensiekeuring gids

 + Mindset-training

 + Sollicitatietraining

 + Sporttest

 + IQ/Capaciteitentest

 + Trainingsschema's

 + Lidmaatschap

 + Coaching via mail

 + Defesietest App

 + Defensie Community

Defensie Pakket C

€ 47,-
defensietest pakket c

 + Defensiekeuring gids

 + Mindset-training

 + Sollicitatietraining

 + IQ/Capaciteitentest

 + Coaching via mail

 + Defensietest App

 + Defensie Community

 + Lidmaatschap