Wil jij je goed voorbereiden op een baan bij Defensie? Als je wilt gaan werken als militair is het belangrijk dat je zowel lichamelijk als geestelijk gezond bent. Om in aanmerking te komen moet je het sollicitatietraject volgen dat ongeveer drie maanden duurt. Tijdens de Defensie testdagen onderga je een aantal onderzoeken.
Inhoud
Het sollicitatietraject van de defensie testdagen stap voor stap
Administratieve Voorselectie (AVS)
Psychologisch Onderzoek (PO)
Aanstellingskeuring/medische keuring
Veiligheidsonderzoek (VO)
Arbeidsvoorwaardengesprek
Extra gesprek testdagen onderdeel PO
Waar wordt je op getest tijdens de Defensie testdagen?
Hoe werkt de capaciteitentest?
Checklist toelatingseisen Defensie
Het sollicitatietraject stap voor stap
Als je bij Defensie solliciteert krijg je verschillende onderzoeken. De hele procedure duurt drie maanden. De testdagen bestaan uit:
– Administratieve Voorselectie (AVS)
– Psychologisch Onderzoek (PO)
– Aanstellingskeuring/medische keuring
– Veiligheidsonderzoek (VO)
– Arbeidsvoorwaardengesprek
Administratieve Voorselectie (AVS)
Als je via internet solliciteert moet je verschillende gegevens invullen. Dit zijn: je e-mailadres, opleiding en de functie waarop je wilt solliciteren. Voldoe je aan de voornaamste eisen, dan volgt er daarna een eerste administratieve voorselectie. Kom je door deze selectie heen, dan ontvang je direct een e-mail met persoonlijkheidsvragen die je later nodig hebt voor het psychologisch onderzoek.
Psychologisch Onderzoek (PO)
Bij het psychologisch onderzoek wordt getest of je beschikt over passende eigenschappen voor een militaire functie. Er wordt bekeken of je de juiste kennis, instelling en vaardigheden hebt. Voordat je het PO maakt is het belangrijk dat je goed uitgerust en ontspannen bent. De test bestaat uit twee delen. Het eerste deel is een vragenlijst over je persoonlijkheid met verschillende vragen over je persoonlijke leven en vrije tijd. Dit deel kun je thuis maken, via internet. Er zijn hierbij geen goede of foute antwoorden, het is vooral belangrijk dat je eerlijk bent! Als je deze vragenlijst afgerond hebt, komt het tweede deel, een capaciteitentest. Deze test maak je in Amsterdam. Daar ga je ook een gesprek aan met een adviseur van het PO-team.
Medische keuring
PO gelukt? Dan ben je al een stap verder in het procedure! Na het PO wordt je uitgenodigd voor een aanstellingskeuring. Dit word ook wel de medische keuring genoemd. Deze keuring kan een hele dag duren en bestaat uit diverse onderzoeken. De standaard onderzoeken zijn een gehoor-, lichaam- en ogentest. Op deze keuring kun je je niet voorbereiden. Je kunt jezelf wel de beste kans geven door te zorgen dat je van tevoren goed uitgerust bent. Voor de ogentest moet je tenminste 12 uur van tevoren je lenzen uit doen. Als je een bril draagt moet je die meenemen. Tijdens de test worden je gezichtsscherpte en kleurenzicht getest.
Als militair moet je goed kunnen horen, daarom wordt bij dit onderzoek ook getest of je een gehoorafwijking hebt. Bij deze test krijg je hoge en lage tonen te horen en wordt bekeken welke daarvan je goed hoort. Bij de lichaamstest wordt gekeken naar je gewicht en lengt. voor sommige functies geldt hier een minimum en/of maximum voor. Ook wordt er naar je hart geluisterd en wordt er een filmpje gemaakt van je hart (zowel in rust als bij inspanning). Deze test beoordeelt of je in staat bent zware inspanningen te leveren.
Als je de Defensie medische keuring goed hebt doorstaan, ga je verder met de volgende stap van de Defensie testdagen: de sporttest. Bij deze test wordt je fysiek beoordeeld. De sporttest bestaat uit twee onderdelen. dit zijn de krachttest en de conditietest. Bij de fysieke test voer je de volgende onderdelen uit:
- progressieve mars test
- graaftest
- binnen parcours in een sporthal
- progressieve til-/draagtest
- onbelaste hardlooptest
Veiligheidsonderzoek (VO)
Vertrouwen is heel belangrijk bij Defensie, je solliciteert immers naar een baan bij de Overheid. Daarom is het van belang om te weten of je een strafblad hebt of strafbare dingen hebt gedaan. Als je alle onderdelen goed doorstaan hebt, kun je door naar de allerlaatste stap van de Defensie testdagen: het arbeidsvoorwaardengesprek.
Arbeidsvoorwaardengesprek
Tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek wordt het salaris, loopbaanbeleid en pension besproken. Kom je tot dit gesprek, dan ben je geschikt om een functie uit te voeren bij Defensie. Je krijgt een schriftelijke bevestiging en mag nu de functie waarvoor je gesolliciteerd hebt, uitvoeren. Succes!
Extra gesprek testdagen onderdeel PO
Voor een extra advies over je geschiktheid, kun je nog een extra gesprek krijgen, op dezelfde dag of op een andere dag. De resultaten van je vragenlijst, interview en capaciteitentest geven aan of je psychisch geschikt bent om te gaan werken bij Defensie. Verschillende eigenschappen zijn hierbij van belang:
- stabiliteit
- prestatiegerichtheid
- sociaal functioneren
- motivatie
- discipline
- inzetbaarheid
- communicatieve vaardigheden
- leidinggeven
Als je klaar bent met het interview, verzamelt de adviseur alle resultaten van de testen (vragenlijsten en capaciteitentest) en geeft je een advies over je psychologische geschiktheid voor een baan bij Defensie. Dit gesprek heet het nagesprek. Als je een negatief resultaat hebt gekregen, wordt nog uitgebreid uitgelegd waarom je (nog) niet geschikt bent voor een baan bij Defensie.
Waar wordt je op getest tijdens de testdagen?
Om te garanderen dat je voldoet aan de eisen testen ze je van top tot teen. Wat mag wel en wat mag niet?
Ogen
Het is als militair belangrijk dat je goed kunt zien, zowel overdag als ‘s nachts. Als je gebruik maakt van contactlenzen, dan moet je die tenminste twaalf uur voor de test uit doen. Draag je een bril, dan moet je die meenemen. Als je je ogen hebt gelaserd, dan wil de optometrist weten wat voor soort behandeling je hebt gehad, wanneer en waar de behandeling heeft plaatsgevonden, wat je preoperatieve sterkte was en wat de dikte van je hoornvlies nu is.
Oren
Als militair moet je goed kunnen horen, daarom worden je oren getest. Draag je een gehoorapparaat? Dan ben je ongeschikt voor een baan als militair. Zorg ervoor dat je 48 uur voor de test geen harde geluiden om je heen hebt, en zet ook je oortjes niet te hard!
Conditie
Veel kracht hebben is voor een militair belangrijk. Deze kracht wordt getest in een functionele fysiek – en progressieve marstest. Hoe sterk je moet zijn en/of hoeveel conditie je moet hebben, is afhankelijk van de functie waarop je hebt gesolliciteerd. Drink ter voorbereiding in ieder geval absoluut geen alcohol de avond van tevoren.
Personaliteit
Deze test bekijkt jouw persoonlijkheid, je leven en je karakter. Als je bij Defensie wil werken komen er veel dingen op je af en daar moet je tegen kunnen.
Vertrouwen
Zonder vertrouwen behaal je geen enkel doel. Vertrouwen is dus heel belangrijk. Je krijgt daarom een veiligheidsonderzoek dat maximaal acht weken duurt.
Hoe werkt de capaciteitentest
Militair worden is nog niet zo simpel. Tijdens het keuringsproces maak je ook een capaciteitentest in Amsterdam op de Marine kazerne. Veel kandidaten vinden een capaciteitentest erg lastig. Iedereen ervaart zo’n test verschillend, maar het is aan te raden om je goed voor te bereiden! De test bestaat uit verschillende onderdelen. Als je het ene onderdeel positief hebt afgerond mag je doorgaan naar het volgende onderdeel. Tenslotte moet je de hele test succesvol afronden. Ter voorbereiding op de sollicitatieprocedure moet je bij het UWV werkbedrijf een verplichte voorlichting volgen. dit is om te zorgen dat je een realistisch beeld krijgt over werken bij Defensie.
Checklist toelatingseisen Defensie
Weet je of je voldoet aan alle eisen? Sommige functies hebben speciale vereisten, als dit het geval is staat het het altijd vermeld. Check hieronder alvast de belangrijkste eisen:
- Heb je de minimale leeftijd?
- Bezit je een Nederlandse nationaliteit?
- Beschik je oever een geldig identiteitsbewijs?
- Ben je volledig gezond?
- Bezit je de juiste diploma’s en/of vooropleiding?
- Is de voorlichtingsdag bezocht?
- Is er geen bezwaar tegen een missie in het buitenland?
- Geen problemen tegen vaccinaties?
- Heb je geen bezwaar tegen het veiligheidsonderzoek?