Solliciteren bij Defensie zonder diploma
10 augustus 2021 
4 min. leestijd

Solliciteren bij Defensie zonder diploma

Wil je weten wat de mogelijkheden zijn binnen Defensie zonder diploma of ben je optimaal voorbereid op een toekomst bij Defensie? Je hebt de benodigde vooropleiding gedaan, je bent voorbereid op alle testen en je weet wat er van je verwacht wordt tijdens de selectie- en keuringstraject. Maar misschien zit je ook in de tegenovergestelde situatie en ben je door omstandigheden nooit in de gelegenheid geweest om een diploma of startkwalificatie te halen. Inmiddels heb je alles op de rit en wil je bij Defensie gaan werken, maar kun je bij Defensie solliciteren op het moment dat je geen diploma hebt? Wat zijn dan de mogelijkheden en waar moet je rekening mee houden?Inhoudsopgave: Algemene eisen voor solliciteren bij Defensie

Als je kijkt naar de verschillende vacatures dan zul je zien dat er bij de vacatures altijd verschillende algemene eisen genoemd staan. Aan deze algemene eisen moet je dus voor elke functie binnen Defensie voldoen. Deze algemene eisen zijn als volgt:

  1. Je bezit de Nederlandse nationaliteit
  2. Je bezit een geldig legitimatiebewijs
  3. Je bent mentaal en fysiek gezond
  4. Je voldoet aan de minimale opleidingseis van de functie waarop je solliciteert
  5. Je voldoet aan de medische en psychologische eisen die Defensie aan je stelt
  6. Er wordt een Verklaring van Geen Bezwaar (VGB) afgegeven door de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst op basis van een antecedentenonderzoek.
  7. Je accepteert de mogelijkheid tot uitzending en de bijbehorende vaccinaties

Bovenstaande eisen zijn de algemene eisen om bij Defensie te kunnen werken. Afhankelijk van het krijgsmachtdeel waar je solliciteert, kunnen er nog aanvullende eisen gesteld worden. Daarnaast hebben sommige specifieke functies speciale eisen. Deze worden dan vermeld bij de functie.

 


Diploma of overgangsbewijs

Als je voldoet aan de hierboven genoemde eisen, dan kom je al een heel eind. Maar kun je solliciteren bij Defensie zonder diploma? Het antwoord daarop is ja en nee. In principe heb je in ieder geval een diploma van de middelbare school nodig. Het is ook mogelijk om met overgangsbewijzen te solliciteren bij Defensie, met uitzondering van de landmacht. Mocht je dus willen solliciteren met een overgangsbewijs, dan gelden de volgende regels:

  1. Een overgangsbewijs van 5 naar 6 VWO wordt gezien als een HAVO-diploma.
  2. Een overgangsbewijs van 4 naar 5 HAVO wordt gezien als een VMBO-TL-diploma of een oud MAVO-D-diploma.

Het is niet mogelijk om met andere overgangsbewijzen te solliciteren. Dus wil je solliciteren met een overgangsbewijs van 3 naar 4 HAVO dan behoort dit helaas niet tot de opties. Wellicht kun je informeren naar de mogelijkheden voor het starten met een VEVA-opleiding met dit overgangsbewijs. Daarnaast kan het zijn dat je voor een bepaalde functie aan een bepaald vakkenpakket moet voldoen. Dit staat altijd in de vacature vermeld dus let hierop als je gaat solliciteren. Zoals je kunt zien zijn er dus wel mogelijkheden om te solliciteren bij Defensie zonder diploma, maar daar worden alsnog eisen aan gesteld waaraan je moet voldoen. Daarnaast kan er bij het solliciteren ook gekeken worden naar je cijferlijst. Dit is afhankelijk van de functie waarop je solliciteert.

diploma of overgangsbewijs


Een buitenlands diploma

Als je een buitenlands diploma hebt, dan is het niet mogelijk om meteen een eenduidig antwoord te geven op de vraag of je mag solliciteren bij Defensie zonder diploma. Om te weten wat je buitenlandse diploma hier in Nederland waard is moet je naar het Informatiecentrum Diploma Waardering (IcDW) in Zoetermeer. Daar kun je jouw diploma laten vergelijken en waarderen. Op basis van deze waardering wordt bepaald of je kunt solliciteren bij Defensie.

 


Kwalificatieplichtig

In Nederland ben je tot je 18e verjaardag kwalificatieplichtig. Dit betekent dat je tot die tijd verplicht bent om een voltijdopleiding te volgen en dus elke dag naar school moet als je nog geen startkwalificatie hebt. Een startkwalificatie is een VWO-diploma, een HAVO-diploma of een MBO-niveau 2 of hoger diploma. De enige uitzondering die er op dit moment is wanneer je een BBL-opleiding in het MBO volgt. In dit geval kun je werken en leren combineren. Hierbij ga je 1 dag per week naar school en werk je 4 dagen per week. Omdat Defensie een erkend leerbedrijf is kun je bij dit traject bij verschillende onderdelen van Defensie volgen. Als je hier meer informatie over wilt, kun je contact opnemen met het leerwerkloket van Defensie.

 


Toch solliciteren bij Defensie zonder diploma

Heb je geen diploma en voldoe je ook niet aan de hierboven gestelde eisen, maar wil je toch een poging wagen door te solliciteren bij Defensie zonder diploma. Zorg er dan voor dat je goed voorbereidt. Om te voorkomen dat je er veel tijd en moeite in gaat steken terwijl het niets op gaat leveren, is het wellicht verstandig om eerst contact op te nemen met Defensie. Je kunt de vragen rondom (het gebrek aan) jouw diploma bij hen neerleggen en zij kunnen naar jouw specifieke situatie krijgen. Op deze manier krijg je een realistisch beeld van wat je kunt verwachten als je solliciteert bij Defensie en of je dit ook de moeite waard vindt.

 toch solliciteren bij defensie zonder diploma


De VEVA-opleiding

Als je toch zou willen solliciteren bij Defensie zonder diploma, dan kun je informeren naar de mogelijkheden van het starten van een VEVA-opleiding. Doorgaans wordt er met een VEVA-opleiding gestart met een VMBO-diploma. Met een VEVA-opleiding kun je één van de 10 vakrichtingen kiezen, waarbij je de mogelijkheid krijgt om te leren en te werken bij Defensie. Hier kun je zelf een keuze in maken afhankelijk van hetgeen dat het beste bij je past.

 VEVA opleiding


Aan de slag

Er zijn dus wel degelijk mogelijkheden om te solliciteren bij defensie zonder diploma. Echter dien je jezelf goed in te lezen in de mogelijkheden en eisen die daaraan gesteld worden. Je doet er altijd goed aan om bij vragen of twijfel contact op te nemen met defensie. Zij kunnen je concrete antwoorden geven op je vragen en je verder helpen. Zo krijg je een goed beeld van wat je kunt verwachten en wat er van jou verwacht wordt en wacht er wellicht een toekomst bij defensie op je.Meer oefenen:

Wil je meer oefenen? Doen dan de Defensietest Training! Met de Defensietest Training kun je tegen een vergoeding levenslang voor alle onderdelen van de defensie keuringen onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je ervoor dat je beter presteert op een defensietest. Klik hier om verder te gaan. 


Defensiekeuring Coaching Trainingen

Defensie pakket A

€37,-
defensietest pakket a

 + Defensiekeuring gids

 + Mindset-training

 + Sollicitatietraining

 + Coaching via mail

 + Defensietest App

 + Defensie Community

Defensie Pakket B

Meest verkocht

€ 57,-
defensietest pakket b

 + Defensiekeuring gids

 + Mindset-training

 + Sollicitatietraining

 + Sporttest

 + IQ/Capaciteitentest

 + Trainingsschema's

 + Lidmaatschap

 + Coaching via mail

 + Defesietest App

 + Defensie Community

Defensie Pakket C

€ 47,-
defensietest pakket c

 + Defensiekeuring gids

 + Mindset-training

 + Sollicitatietraining

 + IQ/Capaciteitentest

 + Coaching via mail

 + Defensietest App

 + Defensie Community

 + Lidmaatschap