Drugs Defensie | Tegenwoordig worden militairen getest op drugs
25 maart 2022 
3 min. leestijd

Drugs Defensie | Tegenwoordig worden militairen getest op drugs

Defensie gaat de komende tijd militairen extra veel testen op drugs. Dit is een besluit dat minister Kamp heeft genomen nadat er de afgelopen tijd 24 militairen zijn gepakt voor het gebruiken van harddrugs. Het ministerie van defensie werkt op dit gebied met een zerotolerancebeleid, wie wordt betrapt, wacht ontslag.


Inhoudsopgave:

banner voor de defensietest artikelen, staat het pakket van de defensie test op waar je jezelf kunt voorbereiden


6 weken na gebruik zijn drugs nog terug te vinden 

Voor de meeste mensen verschilt de tijd dat een verboden middel nog terug te vinden is in je lichaam. Dit is afhankelijk van de soort drugs die je hebt gebruikt en wat voor soort persoon je bent.

In het algemeen geldt echter het volgende: 

Cannabis - na het gebruik van Cannabis is dit bij de meeste mensen pas na een aantal weken verdwenen uit de urine. Bij licht gebruik van Cannabis duurt het ongeveer 2 tot 4 weken voordat het verdwenen is uit je urine. Bij zwaar gebruik van Cannabis kan dat wel oplopen tot 6 weken.

XTC - XTC kan tot 4 dagen na gebruik nog teruggevonden worden in je urine.

Cocaïne - Bij het gebruik van cocaïne kan het maximaal 3 dagen duren voordat het verdwenen is uit je urine. Bij mensen die cocaïne extreem gebruiken kan dit oplopen tot wel 8 dagen.

Speed - Speed kan tot maximaal 4 dagen na gebruik teruggevonden worden in je urine.

Heroïne - Heroïne kan tot maximaal 5 dagen na gebruik teruggevonden worden in je urine.


Zerotolerancebeleid

Het ministerie van defensie maakt gebruik van een zerotolerancebeleid. Dat betekent dat wie wordt betrapt op het gebruik van drugs, ontslagen wordt. Dit beleid is zo strikt, omdat er anders veel direct gevaar kan ontstaan. Een voorbeeld hiervan zijn oefeningen en operaties die militairen met munitie en explosieven moeten doen. Daarnaast vindt de krijgsmacht het onacceptabel dat militairen in het bezit van drugs zijn als ze zelf worden ingezet voor drugsbestrijdingsoperaties in binnen- en buitenland.Minister Kamp 

Minister Kamp is van mening dat er preventieve drugstesten moeten komen binnen de krijgsmacht. In de afgelopen tijd werden in totaal 24 militairen gepakt op het gebruik van harddrugs, waarvan 14 op Curaçao. Demissionair minister Kamp is daarvan erg geschrokken en hij vindt daarom dat er preventief getest moet worden.

Minister Kamp wil nu dat defensie steekproefsgewijs gaat testen en is van mening dat er een zerotolerancebeleid moet zijn. Als een deel van de militairen drugs gebruikt in moeilijke trainingsomstandigheden en in situaties dat ze elk moment ingezet kunnen worden, is dat onaanvaardbaar, benadrukte de minister. Minister Kamp onderstreept dat militairen een grote verantwoordelijkheid hebben richting hun collega’s. Er wordt nu ook al getest, maar alleen als het Openbaar Ministerie een strafbaar feit vermoedt. Dit wil minister Kamp dus verder gaan uitbreiden.

Minister Kamp geeft aan dat preventief testen wettelijk al mogelijk is, maar de maatregel moet nog wel juridisch worden uitgewerkt. Het is nog niet duidelijk vanaf wanneer het plan uitgevoerd gaat worden, omdat minister Kamp eerst nog wil overleggen met de vakbonden. Minister Kamp geeft aan dat drugsgebruik een maatschappelijk probleem is en het ook écht verbeterd moet worden, omdat dit ook de krijgsmacht raakt.

Beeld van de aanhouding op Curaçao.24 militairen gepakt op het gebruiken van drugs 

De afgelopen tijd zijn er een aantal militairen gepakt op het gebruiken van drugs. Defensie is hier niet van gediend en werkt daarom ook met een zerotolerancebeleid. De reactie hierop is dat defensie bij marine, lucht- en landmacht en de marechaussee preventieve drugstesten gaat invoeren. Demissionair minister Kamp neemt deze stap nadat er 24 militairen zijn gepakt op het gebruik van harddrugs. Met name op Curaçao zijn een aantal militairen betrapt op het gebruiken van drugs, dit gebeurde op de marinebasis Parera. Afgelopen tijd hield de KMar veertien verdachten aan en in de zomer werden er ook al vier militairen aangehouden. Deze militairen behoren allen tot het 13e  infanteriebataljon Luchtmobiel uit Assen. In augustus zijn er ook al zes militairen betrapt aan de poort van de marinebasis in Den Helder tijdens een verkeerscontrole. Voor deze militairen gold natuurlijk het zerotolerancebeleid: Wie wordt betrapt, wacht ontslag.


Defensiekeuring Coaching Trainingen

Defensie pakket A

€37,-
defensietest pakket a

 + Defensiekeuring gids

 + Mindset-training

 + Sollicitatietraining

 + Coaching via mail

 + Defensietest App

 + Defensie Community

Defensie Pakket B

Meest verkocht

€ 57,-
defensietest pakket b

 + Defensiekeuring gids

 + Mindset-training

 + Sollicitatietraining

 + Sporttest

 + IQ/Capaciteitentest

 + Trainingsschema's

 + Lidmaatschap

 + Coaching via mail

 + Defesietest App

 + Defensie Community

Defensie Pakket C

€ 47,-
defensietest pakket c

 + Defensiekeuring gids

 + Mindset-training

 + Sollicitatietraining

 + IQ/Capaciteitentest

 + Coaching via mail

 + Defensietest App

 + Defensie Community

 + Lidmaatschap