Wat houdt de fitheidstest van de landmacht in?
18 juni 2021 
5 min. leestijd

Wat houdt de fitheidstest van de landmacht in?

siHet is misschien een schot voor open doel maar als je je aan wilt melden bij Defensie dan word je onderworpen aan een fitheidstest voor bijvoorbeeld de landmacht. Fit is in dit geval een ruim begrip en heeft dan ook op vele aspecten betrekking. Mocht je bij de landmacht gaan werken, dan kan er veel op je afkomen en kun je in verschillende en soms vooral bijzondere omstandigheden terechtkomen. Het is dan goed om te weten dat je hier zowel fysiek als mentaal ook klaar voor bent. Wanneer je solliciteert bij Defensie, ongeacht voor welk onderdeel van defensie dit is, zul je moeten laten zien dat jij op alle aspecten die getest worden fit genoeg bent om een onderdeel te kunnen zijn van de landmacht.


Inhoudsopgave: Wat kun je verwachten van deze fitheidstest?

Tijdens de fitheidstest van de landmacht word je aan verschillende tests onderworpen en word je van top tot teen beoordeeld, zowel fysiek als mentaal. Mochten er tijdens deze tests bijzonderheden gevonden worden, dan betekent dit niet dat je automatisch afgekeurd bent voor de fitheidstest van de landmacht. Het kan dan wel zo zijn dat je bepaalde functies niet naar behoren uit kunt voeren en deze dus ook niet kunt gaan vervullen. Tijdens de fitheidstest van de landmacht wordt er onder andere een gehoortest, ogentest, lichaamsmetingen, longfunctie, een functionele fysieke test, onbelaste hardlooptest en graaftest gedaan.

 fitheidstest landmacht
Audiometrie: de gehoortest

Je gehoor is belangrijk als je bij de landmacht wilt komen werken. Je moet namelijk in staat zijn om verschillende geluiden van elkaar te onderscheiden, maar ook in te kunnen schatten van welke kant het geluid komt of gefluister kunnen verstaan bij rumoer. Tijdens de test krijg je hoge en lage tonen aangeboden waarbij je op een knopje drukt wanneer je de toon hoort. Indien nodig wordt er een aanvullende test gedaan. Het is verstandig om twee dagen voorafgaand aan de test harde muziek en geluiden zoveel mogelijk te vermijden.

Audiometrie: de gehoortest landmachtOptometrie: de ogentest

Net als bij je oren geldt ook voor je ogen dat deze goed moeten kunnen waarnemen. Dit geldt niet alleen voor overdag maar ook zeker voor ’s nachts. Zo moet je goed diepte in kunnen schatten en objecten kunnen onderscheiden, maar ook kleuren onderscheiden is belangrijk. Wanneer je een bril of contactlenzen draagt zul je bepaalde functies binnen Defensie niet uit kunnen voeren. Het testen van je ogen wordt overigens gedaan met en zonder bril of lenzen. Het is handig om in het geval van contactlenzen deze tenminste 12 uur van tevoren uit te doen en op de dag van de test je bril te dragen. Voor nachtlezen geldt dat je deze 3 weken voor de keuring niet meer mag gebruiken.

oogtest defensie landmachtBiometrie: lichaamsmetingen

Tijdens deze meting worden onder andere je lengte en gewicht bepaald. Dit is nodig omdat er voor bepaalde functies een minimale of maximale lichaamslengte geldt.

lichaamsmetingen defensie landmachtSpirometrie: longfunctie

Deze test van de fitheidstest voor de landmacht is voor een beperkt aantal functies noodzakelijk. Daarnaast wordt deze test ook gedaan wanneer er sprake is van bepaalde medische aandoeningen. Het enige wat je tijdens deze test hoeft te doen is lucht in een buis blazen en wanneer je boven de grenswaarde uit komt, is de test in principe goed.

 longfunctieFunctionele fysieke test

Voorafgaand aan deze test wordt je bloeddruk gemeten, want wanneer deze te hoog is mag je niet deelnemen aan deze test. Tijdens deze testen wordt gekeken of jij fysiek geschikt bent voor de landmacht of voor de functie waarop je solliciteert. Voor deze test zijn er zes clusters waarbij aan cluster 1 de minst zware eisen worden gesteld en aan cluster 6 de zwaarste eisen. Tijdens deze test moet je onder andere een progressieve mars test lopen. Hierbij loop je met een verzwaarde rugzak en het gewicht is afhankelijk van de cluster. Daarnaast doe je een progressieve til/draagtest. Hierbij is het de bedoeling dat je een munitiekist van verschillende gewichten optilt en 25 meter draagt voordat je hem weer neerzet. Ook hier zijn de gewichten en het aantal herhalingen afhankelijk van de cluster.

 fysieke keuring defensie


Onbelaste hardlooptest

Tijdens deze test ga je 12 minuten hardlopen. Ook voor deze test geldt weer dat de minimale af te leggen afstand afhankelijk is van het cluster. Voor cluster 1, 2 en 3 geldt een afstand van 2200 meter. Voor cluster 4 en 5 geldt een afstand van 2600 meter en voor cluster 6 geldt een afstand van 2700 meter.

 hardlooptest-defensie-landmacht


Graaftest

Hierbij is het de bedoeling dat je in een graafbak met een schep zand gaat verplaatsen. Hoelang je moet scheppen hangt weer af van het cluster en kan 60 seconden, 90 seconden of 120 seconden duren. Daarnaast moeten er ook verschillende binnenparcours afgelegd worden. Zo moet je kruipen op handen en knieën en tijgeren, klimmen en klauteren, 5 verschillende houdingen aannemen, opstappen op een halve kast met een afsprong op een mat en je moet boven schouderhoogte werken.

 graaftest defensie landmachtWat gebeurt er dan?

Je zult voor de keuring ook een medische vragenlijst in moeten vullen en aan de hand daarvan kan het zijn dat een arts nog aanvullende vragen voor je heeft. Daarnaast worden alle antwoorden en resultaten van de testen door de arts bekeken. Ook zal de arts uitleggen wat eventueel medische bijzonderheden zijn of toestemming aan je vragen om meer informatie op te vragen bij de huisarts.


Wel of niet door de keuring?  wel of niet door de keuring

Vaak hoor je op de dag van de keuring ook meteen de uitslag van de fitheidstest van de landmacht. In sommige gevallen kan er nog geen uitslag gegeven worden omdat je bijvoorbeeld de fysieke test nog niet hebt kunnen doen of omdat er aanvullende informatie nodig is. Daarnaast is er de mogelijkheid om de fysieke test opnieuw te doen. De fitheidstest van de landmacht kent twee uitslagen: geschikt of ongeschikt. Deze uitslag is maximaal één jaar geldig, maar soms ook korter. Ben je het niet eens met de uitslag van de fitheidstest van de landmacht, van kun je hiertegen in beroep gaan. Dit doe je bij de directie van de arbodienst en je hebt dan recht op een herkeuring.


Meer oefenen: 

Wil je meer oefenen? Doen dan de Defensietest Training! Met de Defensietest Training kun je tegen een vergoeding levenslang voor alle onderdelen van de defensie keuringen onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je ervoor dat je beter presteert op een defensietest. Klik hier om verder te gaan.Defensiekeuring Coaching Trainingen

Defensie pakket A

€37,-
defensietest pakket a

 + Defensiekeuring gids

 + Mindset-training

 + Sollicitatietraining

 + Coaching via mail

 + Defensietest App

 + Defensie Community

Defensie Pakket B

Meest verkocht

€ 57,-
defensietest pakket b

 + Defensiekeuring gids

 + Mindset-training

 + Sollicitatietraining

 + Sporttest

 + IQ/Capaciteitentest

 + Trainingsschema's

 + Lidmaatschap

 + Coaching via mail

 + Defesietest App

 + Defensie Community

Defensie Pakket C

€ 47,-
defensietest pakket c

 + Defensiekeuring gids

 + Mindset-training

 + Sollicitatietraining

 + IQ/Capaciteitentest

 + Coaching via mail

 + Defensietest App

 + Defensie Community

 + Lidmaatschap