Uitleg per functiecluster van defensie
23 september 2020 
7 min. leestijd

Uitleg per functiecluster van defensie

In dit artikel kun je lezen over de verschillende functieclusters van Defensie. Hier vind je ook uitgelegd wat je moet doen om aan de fysieke eisen van iedere functiecluster te voldoen, zodat jij jezelf optimaal kunt voorbereiden en niet voor verassingen komt te staan.

Inhoudsopgave

Functieclusters
Cluster 1
Cluster 2
Cluster 3
Cluster 4
Cluster 5
Cluster 6

Functieclusters

Als je gaat solliciteren bij Defensie word je ingedeeld in een bepaalde functiecluster (1 tot en met 6). Welke dat is hangt af van de functie waar je voor solliciteert. Iedere functiecluster heeft een eigen moeilijkheidsgraad als het gaat om fitheidstesten. De ‘makkelijkste’ functiecluster is 1. De moeilijkste is cluster 6, commando’s en mariniers vallen hier bijvoorbeeld onder.

Functiecluster 1

Cluster 1 is de makkelijkste functiecluster bij Defensie. Er zijn in de fitheidstest 5 categorieën waarop je getest wordt. De eerste test die moet afleggen is de marstest. Tijdens deze test moet je een bepaalde afstand afleggen met een rugzak met daarin gewichten. Voor de marstest in functiecluster 1 wordt er 25 kilo in je rugzak geplaatst, je moet hiermee 2 kilometer afleggen binnen 20 minuten. Je loopt deze afstand samen met een kleine groep andere deelnemers. Er loopt ook een instructeur mee die het tempo bepaalt. Het gemiddelde tempo dat de instructeur aanhoudt is 6 km per uur. Als je ervoor zorgt dat je achter de instructeur blijft lopen, haal je de test probeemloos.

Als je de marstest hebt gehaald, beland je in de volgende test. Deze test word ook wel de til- en draagtest genoemd omdat je een munitiekist moet tillen en dragen. De kist weegt 20 kilo. Om de test te voltooien breng je deze kist 10 keer van A naar B. De afstand van A naar B in cluster 1 is ongeveer 20 tot 25 meter.

uitvoerende marstest door cluster 1

De 3e test is de Coopertest. Je moet hierbij 2200 meter afleggen binnen 12 minuten. Om dit te halen moet je een gemiddelde snelheid van 11 km per uur aanhouden.

Test nummer 4 word de graaftest genoemd. Je gaat hierbij met een bal van 5 kilo een graafbeweging maken. In cluster 1 moet je dit 1 minuut volhouden.

En dan de 5e en laatste test van functiecluster 1, in deze test ga je door een indoor parcours om onder andere te laten zien dat je kunt kruipen, tijgeren en verschillende schiethoudingen kunt aannemen. Je moet tijdens het parcours ook een grote schroef in- en weer uitdraaien en om dit nog moeilijker te maken hangt de schroef op nekhoogte.

Functiecluster 2

Functiecluster 2 is niet veel anders dan de eerste functiecluster, in deze cluster moet je alleen in de krachttest een zwaardere prestatie leveren.

Je wordt in functiecluster 2 getest in dezelfde 5 categorieën. De eerste test die je aflegt in functiecluster 2 is weer de marstest. Net als bij cluster 1 leg je hier 2000 meter af binnen 20 minuten. Je krijgt ook hier een rugzak met daarin 25 kilo. Als je de instructeur blijft volgen op een snelheid van 6 km per uur zal je deze test zonder problemen halen.

De 2e test wordt in cluster 2 een flink stuk moeilijker gemaakt. Je moet in deze test een munitiekist van A naar B brengen over dezelfde afstand als in cluster 1 (20-25 meter). Je doet dit 10 keer met een kist van 20 kilo, maar daarna nog 10 keer op en neer met een kist van 30 kilo.

De 3e test is weer de Coopertest. Je moet hier net als in cluster 1 een afstand afleggen van 2200 meter. Doe je dit binnen 12 minuten dan heb je de test voltooid.

De 4e test is de graaftest. Je maakt hier een graafbeweging met een bal van 5 kilo en houdt dit simpelweg 60 seconden vol.

In de laatste test leg je een parcours af waarin je moet laten zien dat je in diverse houdingen kunt bewegen, denk hierbij aan tijgeren, kruipen, bukken etc. Ook moet je hier een sleutelmoer losdraaien ter hoogte van je nek.

lerende mensen tijdens defensietest

Functiecluster 3

In functiecluster 3 wordt je een stuk zwaarder getest dan in de voorgaande clusters. Tijdens deze testen wordt je uithoudingsvermogen flink op de proef gesteld.

De eerste test is nog hetzelfde als in functiecluster 1 en 2, je legt weer 2000 meter af met een rugzak van 25 kilo, doe je dit binnen 20 minuten dan voldoe je aan de eisen voor de marstest.

In de 2e test ga je weer een kist van A naar B dragen, de afstand is hier nog steeds 20-25 meter. In cluster 3 moet je echter 10 keer van A naar B met een kist van 20 kilo, daarna 10 keer met een kist van 30 kilo en tot slot nog 5 keer met een kist van 40 kilo. Cluster 3 en Cluster 6 zitten hierbij op hetzelfde niveau en dit is dus het zwaarste niveau van deze test.

De Coopertest is hier op hetzelfde niveau als in cluster 1 en 2, waarbij je 2200 meter aflegt binnen 12 minuten. Om dit te halen moet je minimaal 11 kilometer per uur lopen zonder te stoppen.

De 4e test (graaftest) in cluster 3 is ook weer op hetzelfde niveau als in cluster 1 en 2. Je maakt hier een graafbeweging met een bal van 5 kilo. De beweging hou je 60 seconden vol, en daarmee heb je de test voltooid.

In de 5e test moet je net als bij alle andere clusters het parcours afleggen om te laten zien dat je verschillende houdingen aan kunt nemen en dat je onder andere in staat bent om te tijgeren en kruipen. Ook moet je hier weer een sleutelmoer losdraaien ter hoogte van je nek.

Functiecluster 4 

Ook in cluster 4 krijg je dezelfde 5 testen die alle andere functieclusters krijgen. Vanaf functiecluster 4 wordt je echter fysiek streng getest, je moet dus écht fit zijn om dit niveau bij te kunnen benen.

De eerste test wordt hier een stuk zwaarder. Het is hierbij de bedoeling dat je 4000 meter aflegt binnen 40 minuten, de eerste 2000 meter met een rugzak van 25 kilo, de resterende 2000 meter krijg je een nieuwe rugzak met 35 kilo.

In de 2e test moet je wederom een kist van A naar B tillen. Om te voldoen aan de eisen van deze test breng je de 20 kilo zware munitiekist 10 keer heen en terug. Nadat je de eerste 10 herhalingen hebt gedaan, krijg je een nieuwe kist van 30 kilo die je ook weer 10 keer heen en weer moet brengen.

De Coopertest wordt hier ook een stukje moeilijker. In functiecluster 4 leg je 2600 meter af, doe je dit met een minimum snelheid van 13 km/u, dan haal je het binnen de 12 minuten en voldoe je aan de eis.

De 4e test is de graaftest. Je moet hierbij een graafbeweging maken met een bal van 5 kilo. Je tikt steeds de grond aan en vervolgens kom je omhoog om de muur aan te tikken. In functiecluster 4 doe je dit 90 seconden lang om te voldoen aan de eisen.

Als je alle voorgaande testen hebt gehaald, zal deze laatste test geen uitdaging voor je zijn. Je moet hier in een indoor parcours laten zien dat je kunt tijgeren, kruipen, klimmen etc.

Functiecluster 5

Functiecluster 5 is een van de topniveaus bij Defensie als het gaat om fitheid. Je moet hiervoor topfit zijn en laten zien dat je uithoudingsvermogen en kracht kunt combineren. Ook bij deze cluster onderga je de 5 zelfde tests als bij de andere clusters, alleen wel op een zwaardere manier.

De eerste test is de marstest. Je moet voor deze test 40 minuten lopen, en binnen die 40 minuten moet je 4000 meter afleggen. De eerste 2000 meter leg je af met een rugzak gevuld met 25 kilo, de resterende 2000 meter met een rugzak met daarin 35 kilo.

De 2e test is ook hier de til- en draagtest. Je brengt hier een munitiekist van A naar B, de eerste kist (20kg) breng je 10 keer op en neer. Direct na de eerste kist krijg je een nieuwe kist van 30 kilo die je ook weer 10 keer heen en weer moet brengen. Als laatste krijg je een kist met daarin 40 kilo, deze hoef je maar 5 keer op en neer te brengen.

Bij de 3de test is de Coopertest. Om te voldoen aan de eisen loop je 2600 meter binnen 12 minuten.

De 4e test is de graaftest, je maakt een beweging die lijkt op het scheppen van zand. Je doet dit met een bal van 5 kilo en houdt dit 120 seconden vol.

De laatste test is voor iedere functiecluster van Defensie hetzelfde. Je laat simpelweg zien dat je soepel en snel genoeg bent door een indoor parcours af te leggen. Ook moet je een sleutelmoer losdraaien ter hoogte van je nek.

afleggen van indoorparcour tijdens defensiekeuring

Functiecluster 6

In cluster 6 wordt je op het zwaarste niveau getest omdat in deze cluster onder andere de commando’s en mariniers zitten. Om hier doorheen te komen moet je topfit zijn en jezelf goed voorbereiden.

Om de marstest te voltooien ga je 48 minuten lopen in een stevig tempo.

  • 2000 meter binnen 20 minuten met 20 kilo
  • 2000 meter binnen 20 minuten met 35 kilo
  • 800 meter binnen 8 minuten met 45 kilo

Tijdens de 2test moet je verschillende munitiekisten van A naar B dragen.

  • 20 kilo, 10 keer op en neer
  • 30 kilo, 10 keer op en neer
  • 40 kilo, 5 keer op en neer

Bij de 3e test leg je een Coopertest af. De eisen voor cluster 6 zijn 2700 meter binnen 12 minuten.

In de 4e test ga je met een bal van 5 kilo  een graafbeweging maken. Je tikt de grond aan met de bal, je komt omhoog en tikt vervolgens de muur aan. Dit herhaal je gedurende 120 seconden om te voldoen aan de eisen.

En tot slot leg je een indoor parcours af om te laten zien dat je in staat bent om alle schiethoudingen aan te nemen. Ook laat je hier zien dat kunt tijgeren etc. Bij de laatste test hoort ook de schroef oefening waarbij je een sleutelmoer op nekhoogte losdraait.

Vond je dit artikel nuttig? Deel het dan even en vergeet niet om een reactie achter te laten.

Defensiekeuring Coaching Trainingen

Defensie pakket A

€37,-
defensietest pakket a

 + Defensiekeuring gids

 + Mindset-training

 + Sollicitatietraining

 + Coaching via mail

 + Defensietest App

 + Defensie Community

Defensie Pakket B

Meest verkocht

€ 57,-
defensietest pakket b

 + Defensiekeuring gids

 + Mindset-training

 + Sollicitatietraining

 + Sporttest

 + IQ/Capaciteitentest

 + Trainingsschema's

 + Lidmaatschap

 + Coaching via mail

 + Defesietest App

 + Defensie Community

Defensie Pakket C

€ 47,-
defensietest pakket c

 + Defensiekeuring gids

 + Mindset-training

 + Sollicitatietraining

 + IQ/Capaciteitentest

 + Coaching via mail

 + Defensietest App

 + Defensie Community

 + Lidmaatschap