Welke fysieke eisen stelt Defensie?
29 juni 2021 
5 min. leestijd

Welke fysieke eisen stelt Defensie?

Wanneer je solliciteert op een functie bij Defensie, kom je in een heel traject terecht dat je moet afronden en daarbij worden er ook fysieke eisen door Defensie gesteld. De fysieke eisen van Defensie worden in verschillende onderdelen getest, waaronder tijdens de fitheidstest. Tijdens de fitheidstest moet je verschillende opdrachten uitvoeren waarbij er gekeken wordt naar je fysieke gesteldheid en op basis daarvan wordt bepaald of je geschikt bent voor de functie waarop je gesolliciteerd hebt. De functie waarop je solliciteert bepaalt ook hoe zwaar de fitheidstest zal zijn. De functies bij Defensie zijn namelijk verdeeld in verschillende cluster, 1 tot en met 6. Tijdens de fitheidstest ga je de volgende oefeningen uitvoeren:Inhoudsopgave: De progressieve marstest

De naam van deze test geeft al een beetje weg wat er gaat gebeuren. Tijdens deze test ga je lopen met een verzwaarde rugzak waarbij het mogelijk is dat het gewicht van de rugzak steeds zwaarder wordt. Hoe zwaar de rugzak is en of deze zwaarder wordt, wordt bepaald door het cluster van de functie waar je op solliciteert. Bij cluster 1, 2 en 3 krijg je een rugzak met het lichtste gewicht en wordt het gewicht ook niet zwaarder. In de hogere clusters is dit anders.

 til/draag test defensie


De progressieve til/draagtest

Ook voor deze test geldt dat het gewicht tijdens de test zwaarder kan worden. Tijdens deze test is het de bedoeling dat je een munitiekist van minimaal 20 kilo optilt, 25 meter draagt en vervolgens weer neerzet. Dit doe je in totaal 10 keer wanneer je solliciteert op een cluster 1 functie. Voor andere clusters wordt het aantal keer dat je dit uitvoert hoger en het gewicht gaat geleidelijk aan omhoog.

 til/ draag test defensie


De onbelaste hardlooptest of coopertest

De onbelaste hardlooptest kent iedereen waarschijnlijk als de coopertest. Die is hetzelfde als op de middelbare school: 12 minuten hardlopen. Echter wordt er wel van je verwacht dat je binnen die 12 minuten een bepaalde afstand aflegt, wederom afhankelijk van het cluster van de functie waarop je solliciteert. Deze afstand varieert van 2200 tot 2700 meter.

coopertest defensie

De graaftest

Als je informatie gaat opzoeken over de graaftest, kom je op internet twee omschrijvingen tegen. Op de site van Defensie wordt deze omschreven als het scheppen van zand in een graafbak wat je gedurende een bepaalde tijd moet volhouden, variërend van 60 tot 120 seconden. Een andere manier die je op internet tegenkomt is door middel van een graafbeweging met een bal de grond aantikken, vervolgens naar boven tikken en op schouderhoogte met de bal de muur aantikken. Ook zit blijf je herhalen gedurende 60 tot 120 seconden.

 graaftest defensie landmacht


Binnenparcours in een sporthal

In een sporthal moet je tijdens verschillende binnenparcours laten zien dat je enkele activiteiten zonder problemen uit kunt voeren. Het is de bedoeling dat je laat zien dat je kunt klimmen en klauteren, op een kast kunt stappen en eraf kunt springen en je moet vijf verschillende houdingen aan kunnen nemen. Het gaat hierbij om de hurkzit en 4 verschillende schiethoudingen: staan, liggen en links en rechts knielen. Ook tijgeren en werkzaamheden uitvoeren op schouderhoogte zijn dingen die tijdens deze parcours getest worden.

 indoor parcours


Aanvullende fysieke eisen voor Korps Mariniers

Wanneer je solliciteert bij een functie binnen de Marine, dan worden er extra fysieke eisen door Defensie aan je gesteld. Bij deze extra fysieke eisen wordt er gekeken hoe sterk je bent en hoe goed je conditie is. Eén van de eisen is hetzelfde als de standaard fysieke eisen van Defensie, namelijk de coopertest. Waar het bij de algemene fysieke eisen van Defensie afhankelijk is van de cluster waar binnen je solliciteert, dien je bij het Korps Mariniers minimaal 2700 meter te lopen binnen 12 minuten. Daarnaast moet je ook binnen 2 minuten minimaal 4 pull-ups kunnen uitvoeren. Vervolgens moet je wederom binnen 2 minuten minimaal 30 push-ups doen en daarna moet je nog eens binnen 2 minuten minimaal 30 sit-ups kunnen doen. Na het uitvoeren van deze test ben je er helaas nog niet want dan volgen er nog allerlei selecties en keuringen.

 fitheidstest mariniers


Andere fysieke eisen

De fysieke eisen die Defensie stelt zoals ze hierboven vermeld staan, zijn één vorm waarop je fysieke eisen kunt interpreteren. Maar fysieke eisen kunnen ook betrekking hebben op je lichaam. Zo worden verschillende delen van je lichaam getest en gecontroleerd om te kijken of ze gezond zijn. Voor veel functies binnen Defensie is het belangrijk dat je gehoor en ogen goed functioneren. Zij vormen eigenlijk de basis van veel beroepen zodat je je functie naar behoren uit kunt voeren. Ook wordt er gekeken of je hart gezond is en in welke mate deze belastbaar is. Bij verschillende functies kan je hart namelijk zwaar belast worden en daar moet je hart dan natuurlijk wel tegen kunnen. Daarnaast wordt er bijvoorbeeld een urineonderzoek gedaan om bijvoorbeeld de functie van je nieren te controleren. Hoe beter je gezondheid, hoe geschikter je bent om een functie binnen Defensie te vervullen.

 het algemeen lichamelijk onderzoek


Bereid je goed voor op de fysieke eisen van Defensie

Als je solliciteert bij Defensie is het prettig om te weten welke fysieke eisen door Defensie gesteld worden. Gelukkig staan ze hierboven vermeld en zijn ze ook op internet makkelijk terug te vinden. Dit zorgt er ook voor dat je je hier makkelijk voor kunt voorbereiden. Defensie maakt het zelfs nog makkelijker voor je want op hun website kun je trainingsschema’s terugvinden die je helpen met de voorbereiden op de verschillende tests. Aan de hand van deze schema’s zou je optimaal voorbereid moeten zijn voor de fysieke eisen van Defensie die horen bij het cluster waarbinnen je solliciteert. Mocht je het lastig vinden om alleen te trainen, kun je natuurlijk ook altijd een personal trainer inschakelen die ervaring heeft met de voorbereiding hierop. Vaak hebben de personal trainers deze testen zelf ook ondergaan en weten ze precies waar ze zich op moeten focussen. Een personal trainer kan ook goed beoordelen wat je zwakke en sterke punten zijn en kan je handvatten bieden om je zwakke punten te verbeteren.Meer oefenen: 

Wil je meer oefenen? Doen dan de Defensietest Training! Met de Defensietest Training kun je tegen een vergoeding levenslang voor alle onderdelen van de defensie keuringen onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je ervoor dat je beter presteert op een defensietest. Klik hier om verder te gaan.


Defensiekeuring Coaching Trainingen

Defensie pakket A

€37,-
defensietest pakket a

 + Defensiekeuring gids

 + Mindset-training

 + Sollicitatietraining

 + Coaching via mail

 + Defensietest App

 + Defensie Community

Defensie Pakket B

Meest verkocht

€ 57,-
defensietest pakket b

 + Defensiekeuring gids

 + Mindset-training

 + Sollicitatietraining

 + Sporttest

 + IQ/Capaciteitentest

 + Trainingsschema's

 + Lidmaatschap

 + Coaching via mail

 + Defesietest App

 + Defensie Community

Defensie Pakket C

€ 47,-
defensietest pakket c

 + Defensiekeuring gids

 + Mindset-training

 + Sollicitatietraining

 + IQ/Capaciteitentest

 + Coaching via mail

 + Defensietest App

 + Defensie Community

 + Lidmaatschap