Alles over de medische keuring van defensie
29 september 2020 
5 min. leestijd

Alles over de medische keuring van defensie

Solliciteren voor een functie bij Defensie is niet gemakkelijk. Naast alle testen die je moet uitvoeren, moet je ook een medische keuring of aanstellingskeuring ondergaan. De Medische keuring is een gehoor-, lichaam- en ogentest. De aanstellingskeuring bepaalt of je ‘medisch’ geschikt bent om te werken bij Defensie. Het dus belangrijk dat je in goede gezondheid bent en een goede conditie hebt als je solliciteert voor een baan bij Defensie. Om je een beeld te geven van wat je te wachten staat, kun je de informatie hieronder lezen.

Inhoudsopgave


Voorbereiding
Onderdelen medische keuring Defensie
Fysieke functionele testen
Progressieve mars test
Progressieve til-/draagtest
Onbelaste hardlooptest
 Graaftest
Uitslag medische keuring Defensie

Voorbereiding

Bij de medische keuring in Amsterdam vul je een medische vragenlijst in. Die medische keuring is niet eenvoudig, omdat je natuurlijk wilt dat het resultaat positief uitvalt, moet je je hier goed op voorbereiden. Als je alle relevante informatie van je huisarts of medisch specialist meeneemt naar de Medische keuring, dan kan de duur van de test verkort worden. Soms heeft de arts ook nog aanvullende informatie nodig bij het bepalen van de uitslag van de medische keuring.

Heb je bijvoorbeeld tot vier weken voor de medische keuring 38,5 °C (of hoger) koorts gehad, dan mag je niet deelnemen aan de fysieke functionele test. Het zou verstandig zijn om te overleggen met de Medische administratie en een nieuwe afspraak te maken. Ook als je blessures hebt waarvan je nog niet bent hersteld, geldt het dezelfde. Gebruik je medicijnen, of heb je een chronische ziekte (bijvoorbeeld diabetes, astma of epilepsie), bel dan de Medische Administratie (020-520-1175) voor overleg, van maandag tot en met vrijdag tussen 8 en 12 uur.

Zorg er verder voor dat je in de dagen voor de test goed uitrust, zodat je op de dag van de keuring fris aankomt. Dus: de dag ervoor niet sporten, geen alcohol drinken en ervoor zorgen dat je goed slaapt. Voedsel is ook heel belangrijk, eet en drink voldoende.

Onderdelen medische keuring Defensie
De aanstellingskeuring kan een hele dag duren, er zijn diverse deelonderzoeken die je moet uitvoeren. De keuring bevat in ieder geval een gehoor-, lichaam- en ogentest.

Ogentest

Als je militair wilt worden is het belangrijk dat je met beide ogen goed kunt zien. Let op: als je gebruik maakt van contactlenzen, dan moet je twaalf uur voor de test je lenzen uitdoen. Draag je een bril, neem die dan mee. Bij de test wordt gekeken naar je gezichtsscherpte en kleurzicht.

oogtest van defensie

LichaamsmetingenGehoortest

Goed horen is ook iets wat militairen zeker moeten kunnen. Je wilt natuurlijk goed kunnen horen van welke kant de knallen komen! Als je een gehoorapparaat draagt, dan ben je ongeschikt om te werken bij Defensie. Tijdens de keuring wordt getest of je een gehoorafwijking hebt. Je krijgt hierbij hoge en lage tonen te horen. Het is belangrijk om te zorgen dat je 48 uur van tevoren geen drukte of harde geluiden om je heen hebt.

Bij de lichaamstest wordt gekeken naar je gewicht en lengte. Voor sommige functies bestaat een minimum- of maximumgewicht en/of lengte. Voordat je begint met de functionele test, wordt eerst je bloeddruk gemeten. Als je bloeddruk optimaal is, ga je door met de test. Is je bloeddruk te hoog, dan kan de test niet verder worden uitgevoerd.

Longfunctieonderzoek
Een longfunctieonderzoek is maar voor een beperkt aantal functies nodig. Bij dit onderzoek blaas je in een buis in een meetapparaat. Er zijn hierbij grenswaardes, blaas je onder een bepaalde grenswaarde, dan kan het zijn dat je niet geschikt bent voor militaire functies bij Defensie.

Fysieke functionele testen

Een ander onderdeel van de medische keuring is de functionele fysieke test. Tijdens deze test wordt bekeken of je fysiek in staat bent de functie waarop jij hebt gesolliciteerd uit te voeren. Voor deze fysieke test bestaan zes clusters: In cluster 1 zitten de functies waarbij je fysiek niet erg zwaar belast wordt, bij cluster 6 zitten de functies waarbij je juist erg zwaar belast wordt. Weet je niet met welke cluster je te maken krijgt? Kijk op de officiële website van Defensie bij welke functiecluster jouw gewenste militaire functie hoort. De functionele fysieke test bestaat uit de progressieve mars test, progressieve til-/draagtest, onbelaste hardlooptest en een graaftest.

Progressieve mars test

Tijdens deze test loop je met een zware rugzak, waar een gewicht in zit. Dit gewicht wordt bepaald door de functiecluster waarop jij hebt gesolliciteerd. In deze test moet je dus laten zien dat je met belasting een bepaalde afstand kunt afleggen.

Voor cluster 1, 2 en 3 moet je 20 minuten lopen met een rugzak met een gewicht van 25 kg.

Bij cluster 4 en 5 moet je 20 minuten lopen met een rugzak met een gewicht van 25 kg en daarna 20 minuten met een rugzak van 35 kg.

Voor cluster 6 moet je 3 keer lopen: een keer 20 minuten met 25 kg, een keer 20 minuten met 35 kg en een keer 8 minuten met 45 kg.

Progressieve til-/draagtest

Bij deze test moet je een munitiekist optillen van verschillende gewichten, vervolgens moet je die kist 25 meter dragen en dan op de tiltafel neerzetten. Bij elke functiecluster hoort een ander gewicht voor de munitiekist en het aantal keren dat je moet herhalen:

Voor cluster 1: Je moet een kist dragen van 20 kg, daarna moet je diezelfde kist 10 keer optillen.

Bij cluster 2 en 4: Je moet een kist van 20 kg, 10 keer heen en weer brengen en 10 keer een kist van 30 kg optillen.

Voor cluster 3, 5 en 6: je moet 10 keer een kist van 20 kg optillen, 10 keer een kist van 30 kg optillen en 5 keer een kist van 40 kg optillen.

Onbelaste hardlooptest

Bij de onbelaste hardlooptest (ook wel coopertest genoemd) moet je 12 minuten hardlopen. In die tijd moet je een bepaalde afstand afleggen:

  • Voor cluster 1, 2 en 3: 2200 meter
  • Bij cluster 4 en 5: 2600 meter
  • Voor cluster 6: 2700 meter

 Graaftest

Bij deze test moet je in een graafbak een schep vol met zand verplaatsen. Af en toe wordt ook gebruik gemaakt van een medicine bal.

  • Voor cluster 1,2 en 3 moet je 60 seconden graven.
  • Bij cluster 4 en 5 moet je 90 seconden graven.
  • Voor cluster 6 moet je 120 seconden graven.

Uitslag medische keuring Defensie

Als je de medische keuring Defensie hebt afgerond, ben je vast heel benieuwd naar de resultaten die je hebt behaald! Na al deze slopende oefeningen wil je weten hoe je het hebt gedaan. Na afloop van alle testen krijg je de uitslag van een bedrijfsarts. Hij of zij vertelt je hoe jij je test hebt gedaan en of je geschikt bent voor een baan als militair bij Defensie.

Mogelijk heeft de bedrijfsarts nog niet direct na de test alle relevante informatie gegeven over de uitslag. Als dat het geval is, dan krijg je later een complete uitslag met in ieder geval daarbij vermeld: Geschikt, (tijdelijk) ongeschikt of geschikt onder voorwaarden.

Als er op de uitslag staat dat je ongeschikt bent, dan betekent dat voor jou dat het is afgelopen en dat je bent afgewezen voor de functie waarop jij hebt gesolliciteerd. Het is echter ook mogelijk dat je niet geschikt bent voor de functie die je zelf had gekozen, maar wel voor een andere militaire functie.

Heb je de Medische keuring Defensie goed afgerond, dan betekent dit dat je door bent naar de volgende test of dat je misschien zelfs al klaar bent. Let op dat de uitslag van de keuring maar een jaar geldig is, en die van de sporttest maar een half jaar. Als de geldigheid is verlopen, moet je voordat je aan het werk kunt, opnieuw worden gekeurd.

Defensiekeuring Coaching Trainingen

Defensie pakket A

€37,-
defensietest pakket a

 + Defensiekeuring gids

 + Mindset-training

 + Sollicitatietraining

 + Coaching via mail

 + Defensietest App

 + Defensie Community

Defensie Pakket B

Meest verkocht

€ 57,-
defensietest pakket b

 + Defensiekeuring gids

 + Mindset-training

 + Sollicitatietraining

 + Sporttest

 + IQ/Capaciteitentest

 + Trainingsschema's

 + Lidmaatschap

 + Coaching via mail

 + Defesietest App

 + Defensie Community

Defensie Pakket C

€ 47,-
defensietest pakket c

 + Defensiekeuring gids

 + Mindset-training

 + Sollicitatietraining

 + IQ/Capaciteitentest

 + Coaching via mail

 + Defensietest App

 + Defensie Community

 + Lidmaatschap