Hier vind je alles over het keuringstraject van defensie
24 september 2020 
5 min. leestijd

Hier vind je alles over het keuringstraject van defensie

Je kent het vast wel Defensie, wie wil daar nou niet bij horen! De meeste mensen kennen Defensie van de spectaculaire verhalen en films, maar de werkelijkheid is toch wel iets anders. Voordat je bij Defensie kunt komen werken moet je een keuringstraject afleggen. Dit traject bestaat uit 5 onderdelen. In dit artikel wordt het hele traject van A tot Z uitgelegd, dus ben je nieuwsgierig hoe dat er uitziet, lees dan zeker verder. 

Inhoudsopgave

Administratieve voorselectie (AVS)
Psychologisch onderzoek (PO)
Aanstellingskeuring/medische keuring
Veiligheidsonderzoek(VO)
Arbeidsvoorwaardengesprek

Administratieve Voorselectie (AVS)

 Om bij Defensie te komen begint het met invullen van allerlei gegevens, zoals je naam, e-mailadres, adres, opleidingen en de functie waarvoor je wilt solliciteren. Hierna wordt gecheckt of je aan de algemene eisen voldoet. Als alles in orde is, ontvang je een aantal formulieren voor de Administratieve Voorselectie. In deze formulieren moet je aangeven wat je nationaliteit is, welke diploma’s je hebt en nog veel meer. Daarna krijg je nog een e-mail waarin een vragenlijst staat die je moet invullen voor het Psychologisch Onderzoek. Pas als je deze vragenlijst hebt ingevuld en teruggestuurd, ontvang je de sollicitatieformulieren en ga je verder naar stap twee van het Keuringstraject van defensie. 

Kortom:

 • Online gegevens invullen
 • Controle of je aan de eisen voldoet 
 • Formulieren invullen betreffende AVS
 • Vragenlijst via de mail voor het Psychologisch Onderzoek
 • Daadwerkelijke sollicitatieformulieren invullen

De Administratie Voorselectie is dus stap één van het Keuringstraject.

Psychologisch Onderzoek

In de volgende stap van het keuringtraject krijg je het Psychologisch onderzoek. Voor dit onderzoek zijn de meeste mensen erg nerveus, omdat ze niet weten of ze zich daarvoor goed hebben voorbereid en of hun kennis en vaardigheden wel goed genoeg zijn.

Het psychologisch onderzoek is geen tentamen en dus kun je er niet voor leren, het gaat erom dat Defensie in dit onderzoek kan zien hoe je als persoon bent. De antwoorden die je hier geeft kunnen niet fout zijn, want het gaat over jou en hoe jouw omstandigheden op dat moment zijn. Je moet bij dit onderzoek wel eerlijk zijn en niets verzinnen, want alles wordt op een later moment gecontroleerd. Als je je afvraagt hoe ze dat dan doen: Je krijgt later in het traject ook nog een interview, waarbij wordt gecontroleerd of je antwoorden overeenkomen. 

Bij het psychologisch onderzoek hoort ook een capaciteitentest, dat is een soort IQ-test. Bij deze test worden je non-verbale en verbale capaciteiten getest. Als je erg onzeker bent voor deze test, helpt het om goed te oefenen, het zou zonde zijn als je hierop wordt afgewezen bij je sollicitatie. Op internet zijn voor veel capaciteitentesten beschikbaar. 

Het interview dat een van de onderdelen is van het psychologisch onderzoek duurt ongeveer 90 minuten en er worden een aantal belangrijke zaken uit je leven in besproken. Wees hierin dus eerlijk en geef een goed beeld van jezelf, want dit is een grote kans om jezelf te bewijzen. De onderwerpen van het interview zijn simpel, het gaat over je werk, familie, school, etc.  

onderzoeken defensie

onderdelen onderzoek

Aan de hand van de uitslagen van het psychologisch onderzoek wordt je goed- of afgekeurd. Het hele onderzoek bestaat dus uit:

 • Persoonlijkheidsvragenlijst
 • Capaciteitentest
 • Interview 

Aan de hand van deze uitslagen wordt er ook een advies opgesteld over je psychologische geschiktheid als militair. Hierbij wordt gekeken naar; 

 • Stabiliteit
 • Prestatiegerichtheid
 • Sociaal functioneren
 • Motivatie
 • Discipline
 • Inzetbaarheid
 • Communicatie vaardigheden
 • Leidinggeven 

Mocht je een negatief advies krijgen, dan wordt wel uitgelegd waar je tekortkomingen liggen en waar ruimte is om beter te worden. Ben je goedgekeurd, dan ga je verder naar stap drie van het keuringstraject van Defensie. 

Aanstellingskeuring/medische keuring

De medische keuring heette vroeger het geneeskundig onderzoek, maar sinds het vooral gericht is op fysieke eisen, is de naam veranderd naar aanstellingskeuring. Deze keuring duurt een hele dag en bestaat uit:

 • Gehoortest
 • Ogentest
 • Lichaamsmetingen
 • Longfunctie onderzoek
 • Gesprek met een arts
 • Functionele sporttest

Als je tot vier weken voor de keuring nog hoger dan 38,5 graden koorts hebt gehad of hartklachten hebt, dan mag je niet meedoen aan de sporttest. Het militaire onderdeel is een fysiek beroep en daarom wordt heel goed onderzocht of je fysiek het wel aankunt, voordat je bij Defensie begint. 

Een van de grootste veranderingen in het nieuwe keuringstraject van Defensie is, dat de fietstest eruit is gehaald. De fietstest is vervangen door de functionele fysieke test. De nieuwe test bestaat uit;

 • Progressieve marstest
 • Progressieve til-/draagtest
 • Onbelaste hardlooptest
 • Graaftest
 • Binnen parcours in sporthal

Keuring defensie binnen

Progressieve marstest 

De progressieve marstest bestaat uit het lopen met een rugzak. Voor elke cluster verschilt het gewicht van je rugzak en de afstand die je ermee moet afleggen.

Voor de clusters 1, 2 en 3 moet je met een rugzak lopen die 25 kg weegt en 2 kilometer afleggen in 20 minuten. Bij de clusters 4 en 5 loop je eerst 20 minuten met een tas van 25 kg en daarna nog een keer 20 minuten met een rugzak van 35 kg. Bij cluster 6 moet je 48 minuten lopen en dan wordt de tas steeds verzwaard. De eerste 20 minuten loop je met een rugzak van 25 kg, daarna loop je nog een keer 20 minuten met een tas van 35 kg en aan het einde nog 8 minuten met eentje van 45 kg.

Progressieve til-/draagtest

De progressieve til-/draagtest bestaat uit het tillen van een munitiekist. Je moet bij deze test de kist verplaatsen vanaf een tafel naar een plek 25 meter verderop. De tafel waar je de munitiekist vanaf moet pakken is 1,5 m hoog. 

Bij cluster 1 moet je 10 keer lopen met een kist van 20 kg. Voor cluster 2 en 4 moet je 10 keer lopen met 20 kg en 10 keer lopen met een kist van 30 kg. Bij cluster 3, 5 en 6 moet je 10 keer lopen met een kist van 20 kg, 10 keer met een van 30 kg en daarna nog 5 keer met een van 40 kg.

test van defensie

Onbelaste hardlooptest

De onbelaste hardlooptest bestaat uit een test waarin je 12 minuten moet hardlopen. Bij deze test wordt er geen onderscheid gemaakt tussen man en vrouw, maar per cluster. 

Bij cluster 1, 2 en 3 moeten 2,2 kilometer halen in 12 minuten tijd (11 km per uur).

Cluster 4 en 5 moeten 2,6 km lopen in 12 minuten tijd (13 km per uur).

Cluster 6 moet 2,7 km lopen in 12 minuten tijd (13,5 km per uur).

Graaftest

De graaftest is een test waarin je zand moet gaan verplaatsen met een schep. 

 Bij Cluster 1, 2 en 3 moet je 60 seconden scheppen. 

Cluster 4 en 5 moeten 90 seconden scheppen.

Cluster 6 moet 120 seconden scheppen.

Parcourstest

De parcourstest is een test waarbij je een parcours moet afleggen en daarin verschillende vaardigheden moet laten zien, klimmen in touwen, hindernessen afleggen en kruipen.

Je moet daarnaast ook laten zien dat je 5 verschillende houdingen kunt aannemen om te schieten. De 5 makkelijkste houdingen zijn:

 • Hurkzit
 • Liggend
 • Knielend rechts
 • Knielend links
 • Staande houding

Daarnaast moet je ook nog aan kunnen tonen dat je kunt werken boven schouderhoogte, hiervoor moet je een minuut lang een steekgewicht plaatsen boven je schouder. 

Veiligheidsonderzoek

Alle militaire banen zijn vertrouwensfuncties bij de overheid, dit betekent dat er gewerkt wordt met wapens en/of belangrijke informatie. Wanneer je kandidaat bent voor een vertrouwensfunctie moet je daarom een veiligheidsonderzoek ondergaan, samen met je eventuele partner. 

Het veiligheidsonderzoek wordt geleid door de militaire inlichtingen- en veiligheidsdienst, het MIVD.  Er wordt gelet op de volgende onderdelen;

 • Justitiële inlichtingen
 • Deelneming of steunverlening aan staatsgevaarlijke en antidemocratische activiteiten
 • Persoonlijke gedragingen  

Arbeidsvoorwaardengesprek

Als je een negatief advies hebt gehad en dus ongeschikt bent verklaard, mag je helaas niet deelnemen aan het arbeidsvoorwaardengesprek.

Als je een positief advies hebt gehad, krijg je waarschijnlijk direct een arbeidsvoorwaardengesprek.

Het arbeidsvoorwaardengesprek is bij Defensie niet heel veel anders dan bij andere werkgevers in bijvoorbeeld het bedrijfsleven. Tijdens dit gesprek worden zaken besproken zoals salaris, uren etc.

Defensiekeuring Coaching Trainingen

Defensie pakket A

€37,-
defensietest pakket a

 + Defensiekeuring gids

 + Mindset-training

 + Sollicitatietraining

 + Coaching via mail

 + Defensietest App

 + Defensie Community

Defensie Pakket B

Meest verkocht

€ 57,-
defensietest pakket b

 + Defensiekeuring gids

 + Mindset-training

 + Sollicitatietraining

 + Sporttest

 + IQ/Capaciteitentest

 + Trainingsschema's

 + Lidmaatschap

 + Coaching via mail

 + Defesietest App

 + Defensie Community

Defensie Pakket C

€ 47,-
defensietest pakket c

 + Defensiekeuring gids

 + Mindset-training

 + Sollicitatietraining

 + IQ/Capaciteitentest

 + Coaching via mail

 + Defensietest App

 + Defensie Community

 + Lidmaatschap