Als je bij de Koninklijke Marechaussee wilt gaan werken dan zul je onder anderen een medische keuring of geneeskundig onderzoek moeten ondergaan. Werken bij de Koninklijke Marechaussee betekent dat je een breed takenpakket hebt en zowel in binnenland als buitenland ingezet kunt worden. Er wordt in deze functie dan ook een beroep gedaan op je zelfstandigheid en verantwoordelijkheid want je bent medeverantwoordelijk voor de veiligheid van de staat. Hierdoor ben je breed inzetbaar en kun je bijvoorbeeld ingezet worden bij de Koninklijke paleizen, vliegvelden maar ook oorlogs- en crisisgebieden.
Inhoudsopgave:
- De onderdelen van de medische keuring voor de Marechaussee
- De gehoortest
- De ogentest
- Het hartfilmpje
- Lichaamsmetingen
- Onderzoek naar het bewegingsapparaat
- Laboratoriumonderzoek
- Tandheelkundig onderzoek
- De longfunctie
- Het algemeen lichamelijk onderzoek
- Sporttest
- De uitslag van de medische keuring voor de Marechaussee
- Defensiekeuring Coaching Trainingen
De onderdelen van de medische keuring voor de Marechaussee
Tijdens de medische keuring voor de Marechaussee komen er verschillende onderdelen aan bod. Dit zijn de volgende punten:
- Gehoortest
- Ogentest
- Onderzoek van het hart met een hartfilmpje
- Lichaamsmetingen
- Onderzoek van het bewegingsapparaat
- Een laboratoriumonderzoek van je urine
- Een tandheelkundig onderzoek
- Een longfunctieonderzoek
- Een algemeen medisch onderzoek
- Een sporttest
De gehoortest
Door middel van een test waarbij je verschillende piepjes hoort, wordt je gehoor gemeten. Je krijgt hierbij steeds piepjes te horen en wanneer je een piepje hoort, druk je op een knopje. Als militair is je gehoor ontzettend belangrijk want je moet ten alle tijden in staat zijn om dingen te horen en instructies naar behoren uit te voeren. Een klein foutje doordat je iets verkeerd gehoord hebt, kan grote gevolgen hebben.
De ogentest
Voor je ogen geldt eigenlijk hetzelfde als je oren. Je moet goed kunnen zien, zowel overdag als ’s nachts, want een kleine vergissing of foutje kan enorme gevolgen hebben. Een oogafwijking of behandelingen aan het oog kunnen ervoor zorgen dat je niet geschikt bent voor bepaalde militaire functies. Tijdens de test wordt er gelet op je gezichtsscherpte, kleur onderscheidend vermogen en diepte zien.
Het hartfilmpje
Tijdens dit onderzoek worden er twee hartfilmpjes gemaakt, in rust en tijdens inspanning. Als militair moet je hart goed belastbaar zijn. Daarnaast geeft dit filmpje ook aan of je de sporttest zonder problemen af kunt leggen. Door een hartfilmpje te maken worden eventuele hartafwijkingen uitgesloten. Mochten er toch afwijkingen gevonden worden, dan word je doorverwezen en wordt de sporttest uitgesteld.
Lichaamsmetingen
Dit klinkt heel interessant maar dat valt eigenlijk wel mee. Tijdens deze metingen wordt er vooral gekeken naar je lengte en gewicht, want bij sommige functies worden er specifieke eisen gesteld aan bijvoorbeeld je lichaamslengte. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met de soms beperkte ruimte in militaire voertuigen, maar kan ook betrekking hebben op de uitrusting die bij een bepaalde functie hoort.
Onderzoek naar het bewegingsapparaat
Het is belangrijk dat je lichaam goed kan functioneren omdat je lichaam zwaar belast kan worden als je militair bent. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door een arts of fysiotherapeut en je zult tijdens dit onderzoek gevraagd worden naar je sportactiviteiten maar ook om bepaalde oefeningen, zoals opdrukken of springen, uit te voeren. Ook je vetpercentage wordt gemeten zodat dit in combinatie met je lengte, gewicht, hart- en longfunctie en de sporttest een goed beeld geeft van je algemene conditie, wat een belangrijk onderdeel is van de medische keuring van de Marechaussee.
Laboratoriumonderzoek
Je brengt ter plekke een bezoek aan het toilet en vervolgens kan je urine onderzocht worden. Tijdens dit onderzoek wordt er onder andere gekeken naar suikerziekte of een afwijking van de nieren. Je urine wordt onder andere gecontroleerd op glucose, bloedcellen en eiwitten. Je begrijpt inmiddels dat de medische keuring van de Marechaussee ontzettend belangrijk is.
Tandheelkundig onderzoek
Een tandheelkundig onderzoek zou je misschien niet verwachten maar het is niet voor niets een onderdeel van de medische keuring voor de Marechaussee. Het is belangrijk dat wanneer je uitgezonden wordt, dit kan gebeuren zonder tandheelkundige problemen. Het kan namelijk gebeuren dat je in een gebied terecht komt, waar geen tandheelkundige hulp is of waar er simpelweg geen tijd voor is. Daarnaast moet de conditie van je kaken en gebit zo dusdanig zijn dat ze bij ongevallen of gevechtsacties niet meteen breken.
De longfunctie
De longfunctie wordt niet in alle gevallen gemeten, maar enkel voor specifieke functies. Daarnaast wordt een longfunctie ook gemeten wanneer er een indicatie is. Een longfunctie is een simpele test waarbij je lucht in een buis blaast. Je moet daarbij een bepaalde grenswaarde halen. Haal je deze grens, dan is er niets aan de hand. Haal je deze grens niet? Dan kan dit consequenties hebben voor de medische keuring voor de Marechaussee.
Het algemeen lichamelijk onderzoek
Voorafgaand aan de medische keuring van de Marechaussee, heb je al een medische vragenlijst ingevuld en aan de hand daarvan gaat een arts nog verschillende vragen aan je stellen over je medisch verleden en gezondheid. De arts zal daarnaast een algemeen lichamelijk onderzoek doen en de eerdere onderzoeksresultaten meenemen in het onderzoek. Als er medische bijzonderheden zijn, zal de arts je aan het einde van het onderzoek inlichten. Soms is het nodig om aanvullende informatie op te vragen bij bijvoorbeeld je huisarts. Hiervoor zal de arts altijd je toestemming vragen.
Sporttest
Het laatste onderdeel van de medische keuring voor de Marechaussee is de sporttest. Dit wordt ook wel de Vaststelling Fysieke Belastbaarheid genoemd. Je wordt hier onderworpen aan een krachttest en een conditietest. Deze tests geven een goed inzicht in de belastbaarheid van je lichaam en hoe trainbaar je bent. Je lichaam moet goed belastbaar zijn omdat je anders tijdens de opleiding al te maken kunt krijgen met blessures door overbelasting.
De uitslag van de medische keuring voor de Marechaussee
Als je alle onderdelen van de medische keuring voor de Marechaussee hebt volbracht, dan rest alleen de uitslag nog. Deze uitslag vertelt je of je geschikt bent als militair en of je geschikt ben voor de functie waarop je gesolliciteerd hebt. Soms is het niet mogelijk om meteen een uitslag te geven en zal deze later volgen. Er zijn verschillende uitslagen mogelijk: geschikt, (tijdelijk) ongeschikt of geschikt onder voorwaarden. Ben je niet geschikt voor de functie waarop je gesolliciteerd hebt, maar wel voor andere militaire functies? Dan kun je samen met je persoonlijk begeleider naar de mogelijkheden kijken.
Meer oefenen:
Wil je meer oefenen? Doen dan de Defensietest Training! Met de Defensietest Training kun je tegen een vergoeding levenslang voor alle onderdelen van de defensie keuringen onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je ervoor dat je beter presteert op een defensietest. Klik hier om verder te gaan.