Psychologische test defensie

Psychologische testen zijn een belangrijk onderdeel van het selectieproces van Defensie. Deze tests kunnen helpen om te bepalen of een kandidaat geschikt is voor de militaire dienst. De testen bestaan uit verschillende onderdelen, waaronder intelligentietests, persoonlijkheidstests en fysieke tests. In dit artikel richten we ons op de psychologische tests en geven we tips en oefenopdrachten om je voor te bereiden.

Tips psychologische test defensie

  • Tip 1: Zorg voor voldoende rust en ontspanning

Een psychologische test kan veel van je vragen. Het is belangrijk om voldoende uitgerust en ontspannen aan de test te beginnen. Zorg daarom dat je de avond voor de test op tijd naar bed gaat en dat je de dag van de test rustig begint. Vermijd te veel cafeïne en suiker, omdat dit je nervositeit kan versterken.

  • Tip 2: Bereid je voor op de test

Het kan helpen om je voor te bereiden op de test door te oefenen met vergelijkbare opdrachten. Veel testen zijn online te vinden, zoals de testen van SHL en PiCompany. Zo kun je wennen aan de opdrachten en kun je jezelf voorbereiden op de tijdsdruk die vaak aanwezig is bij deze tests.

  • Tip 3: Blijf rustig tijdens de test

Het kan spannend zijn om een psychologische test te maken. Probeer tijdens de test rustig te blijven en neem de tijd om de vragen goed te lezen. Als je merkt dat je zenuwachtig wordt, neem dan even een korte pauze om te ontspannen en adem diep in en uit.

  • Tip 4: Wees eerlijk

Het is belangrijk om eerlijk te antwoorden op de vragen. De test is bedoeld om een goed beeld te krijgen van wie je bent en wat je kunt. Als je antwoorden geeft die niet overeenkomen met jouw persoonlijkheid of vaardigheden, dan kan dat uiteindelijk tegen je werken.


Oefenopdrachten psychologische test defensie

  • Oefenopdracht 1: Intelligentietest

Een veelvoorkomend onderdeel van de psychologische test is de intelligentietest. Hierbij worden verschillende soorten vragen gesteld om jouw cognitieve vaardigheden te testen. Een voorbeeldvraag is:


  • Oefenopdracht 2: Persoonlijkheidstest

Een ander onderdeel van de psychologische test is de persoonlijkheidstest. Hierbij worden vragen gesteld over jouw persoonlijkheid en gedrag. Een voorbeeldvraag is:

Ik vind het belangrijk om altijd mijn doelen te bereiken, zelfs als dit ten koste gaat van anderen.

A) Eens

B) Oneens

Antwoorden oefenopdrachten psychologische test defensie

  • Oefenopdracht 1: Intelligentietest

Antwoord: Y (de klinkers in alfabetische volgorde)

  • Oefenopdracht 2: Persoonlijkheidstest

Antwoord: Eens/Oneens (afhankelijk van jouw mening)


Nog meer voor de defensie oefenen?
Wil je nog meer oefenen? Doe dan de Defensie Training. Met de Defensie Training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ-test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ-test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan.