De 5 voordelen van werken bij Defensie
23 september 2020 
4 min. leestijd

De 5 voordelen van werken bij Defensie

Iedereen kent Defensie wel, maar wat zijn nou eigenlijk de voordelen van werken bij Defensie. Er gaan allerlei ernstige verhalen rond, waardoor je misschien denkt,  “nou daar wil ik niet bij horen, daar zitten alleen maar nadelen aan” Werken bij Defensie is natuurlijk een risicovol beroep, maar er zitten ook een heleboel voordelen aan.

In dit artikel lees je alle voordelen die werken bij Defensie heeft.

Inhoudsopgave

Persoonlijke groei
Zekerheid van een baan
Goede arbeidsvoorwaarden
Professionele groei
Vrede en veiligheid

persoonlijke groei

Het beroep militair is heel zwaar, maar daar denk je natuurlijk over na voordat je begint bij Defensie. Functioneren als militair is vooral een hele bijzondere functie. Een van de voordelen van werken bij Defensie is toch wel je persoonlijke groei, overal waar je komt doe je nieuwe ervaringen op. Doordat je als militair op heel veel verschillenden plekken komt, ontmoet je ook veel nieuwe mensen. Als je die mensen beter leert kennen, ontstaan er misschien nieuwe vriendschappen en ga je meemaken wat echte kameraadschap inhoudt. Deze omgang met verschillende mensen laat je ook kennismaken met veel verschillende culturen en zo ontdek je dat niet overal op de wereld vrede en veiligheid een vanzelfsprekendheid zijn. Als militair lever je een belangrijke bijdrage aan deze vrede en veiligheid.

Een functie bij Defensie is dus een heel mooi beroep, met veel voor- en nadelen, maar persoonlijke groei maak je altijd mee. Deze persoonlijke groei kan je op allerlei manieren van pas komen, je ontwikkelt je niet alleen als militair bij Defensie, maar ook zeker als persoon. Hierdoor krijg je meer respect voor de mensen om je heen en je zult merken dat familie een van de belangrijkste zaken is in je leven. Werken bij Defensie brengt je dus:

 • Nieuwe kennis en ervaringen
 • Kameraadschap
 • Kennis maken met andere culturen
 • Nieuwe mensen leren kennen
 • Zelfstandigheid

Een van de voordelen van werken bij Defensie is dus je persoonlijke ontwikkeling.

Zekerheid van een baan

Het volgende voordeel aan werken bij Defensie is de garantie van een baan. Bij Defensie moet je een aantal fases doorlopen om deze baanzekerheid te kunnen krijgen: In de eerste fase van je carrière moet je een opleiding volgen. Nadat je hiervoor geslaagd bent, begint een nieuwe periode in je leven. Je krijgt baanzekerheid die afhankelijk van je functie 4 tot 7 jaar duurt. Na afloop van deze periode volgt een gesprek waarin je te horen krijgt of jij je carrière mag vervolgen binnen Defensie of dat je verder moet in de burgermaatschappij.

Als je bij Defensie mag blijven, houdt je waarschijnlijk dezelfde functie, tenzij je wordt gepromoveerd of gedegradeerd. Mag je niet blijven, dan zal je een nieuwe baan moeten gaan vinden in de maatschappij.

Helaas moet ook binnen Defensie veel bezuinigd worden, waardoor veel mensen worden ontslagen. Volgens het adviesbureau doen mensen die bij Defensie hebben gewerkt het goed in de sectoren Techniek en Zorg. Ook in het onderwijs is vraag naar militairen omdat het tekort aan schoolleiders een grote rol speelt.

een baan bij de defensie

Goede arbeidsvoorwaarden

Werken bij Defensie heeft dus zoals gezegd veel voordelen, een van de voordelen daarvan zijn de goede arbeidsvoorwaarden:

 • Aantrekkelijk loon
 • Bijscholing
 • Premies
 • Levensverzekering (gratis)
 • Medische verzorging ( gratis)
 • Hospitalisatieverzekering (gratis)
 • Woon- en werkverkeer (gratis)
 • Verlofdagen betaald

Uitleg arbeidsvoorwaarden

Een van de beste arbeidsvoorwaarden bij Defensie is toch wel het loon, het gemiddelde salaris voor een militair is 42.077 euro per jaar. Je loon stijgt bij Defensie automatisch en er wordt geen onderscheid gemaakt tussen man en vrouw, dus ook voor vrouwen is Defensie een aantrekkelijke werkgever.

Bijscholing hoort ook bij de goede arbeidsvoorwaarden van Defensie. Tijdens je carrière kun je opleidingen volgen en daarmee doorgroeien naar een hogere functie. Deze bijscholing wordt soms ook helemaal vergoed. Er zijn daarnaast mogelijkheden om te beginnen in een startfunctie en op kosten van Defensie een vervolgopleiding te doen. Je start dan bij de marine, landmacht of luchtmacht.

Je krijgt bij Defensie ook regelmatig premies, als je bijvoorbeeld naar het buitenland moet voor opdrachten of als je trainingsperiodes hebt.

Gratis 

Gratis medische zorg is bij Defensie onderdeel van de arbeidsvoorwaarden. Je krijgt dan medische zorg van een ervaren zorgverlener van Defensie.

Een van de arbeidsvoorwaarden is daarnaast dat je een gratis levensverzekering krijgt. Tijdens militaire operaties wordt deze levensverzekering vergoed door Defensie.
Gratis woon- /werkverkeer hoort er ook bij, dit houdt in dat je gratis met het openbaar vervoer naar je werk kunt.

Militairen die fulltime werken krijgen minimaal 33 betaalde verlofdagen.

werkende mensen maken een groei

Professionele groei

Een van de voordelen van werken bij Defensie is ook dat je een grote professionele groei doormaakt. Als militair leer je veel en doe je mooie werkervaringen op. Je leert bijvoorbeeld goed samen te werken, informatie duidelijk door te geven, verantwoordelijk te zijn. Alles wat je leert bij de defensie is nuttig voor de rest van je leven, ook als je buiten Defensie gaat werken. Wat je tijdens je opleiding leert, kun je in de praktijk direct toepassen. Doordat je in gevaarlijke situaties terecht kunt komen, zoals bijvoorbeeld een oorlog, leer je alle vaardigheden extra goed, omdat het dan draait om ‘leven of dood’.

Vrede en veiligheid

Defensie biedt veel zaken aan die je bij een normale baan niet zult krijgen of meemaken. Defensie biedt je de kans om een steentje bij te dragen aan vrede en veiligheid. Om bij Defensie te kunnen werken en naar het buitenland te vertrekken voor een vredesmissie, moet je daarom wel de nodig vaardigheden hebben. Deze vaardigheden leer je tijdens je opleiding, dagelijkse werkzaamheden en de missies in binnen- en buitenland. Voor zowel Defensie als Nederland zijn vrede en veiligheid in de wereld van groot belang. Een veilig land in de buurt helpt namelijk mee de veiligheid te garanderen voor ons eigen land.

De missie van Defensie is een wereld te creëren waarin alle mensen in vrijheid en veiligheid kunnen leven en functioneren.

Defensiekeuring Coaching Trainingen

Defensie pakket A

€37,-
defensietest pakket a

 + Defensiekeuring gids

 + Mindset-training

 + Sollicitatietraining

 + Coaching via mail

 + Defensietest App

 + Defensie Community

Defensie Pakket B

Meest verkocht

€ 57,-
defensietest pakket b

 + Defensiekeuring gids

 + Mindset-training

 + Sollicitatietraining

 + Sporttest

 + IQ/Capaciteitentest

 + Trainingsschema's

 + Lidmaatschap

 + Coaching via mail

 + Defesietest App

 + Defensie Community

Defensie Pakket C

€ 47,-
defensietest pakket c

 + Defensiekeuring gids

 + Mindset-training

 + Sollicitatietraining

 + IQ/Capaciteitentest

 + Coaching via mail

 + Defensietest App

 + Defensie Community

 + Lidmaatschap