Werken bij defensie, wat houdt dat nou eigenlijk precies in? Werken bij defensie is veel meer dan de meeste mensen denken, de meeste mensen denken gelijk aan oorlog en wapens, maar er zit zoveel meer achter. In dit artikel vertellen wij daarom over hoe het nou echt in elkaar steekt bij defensie.
Inhoud
Waarom werken bij defensie?
Fases defensie
Militaire functies
Niet-militaire functies
Bijbaan bij defensie
Keuringstraject
Administratieve voorselectie
Psychologisch onderzoek
Aanstellingskeuring
Veiligheidsonderzoek
Krijgsmacht
Marine
Landmacht
Luchtmacht
Marechaussee
Defensie ondersteuningscommando
Defensie materieel organisatie
Waarom werken bij defensie?
Defensie biedt natuurlijk iets aan wat veel bedrijven niet kunnen, omdat de defensie een bijzonder beroep is. Bij de defensie is het de bedoeling dat je bijdraagt aan vrede, vrijheid en veiligheid van anderen en dat is natuurlijk een unieke kans die niet veel mensen mogen meemaken. Het bijdragen aan zo iets belangrijks kun je doen in het binnenland, maar ook in het buitenland. Als militair zijnde is er natuurlijk een grote kans dat je een tijdje wordt uitgezonden naar het buitenland, bijvoorbeeld voor een vredesmissie of hulpverlening. De skills is die je nodig hebt om uitgezonden te worden leer je allemaal op de opleiding van defensie en in het dagelijkse werk.
De quote die defensie altijd gebruikt is ‘’ Een baan bij de defensie is een investering in je toekomst’’. Dat komt omdat je als militair een vak leert, je bijzondere dingen meemaakt en je competenties ontwikkelt die je later in het leven nog goed kunt gebruiken zoals, goed samenwerken, werken onder druk en overweg kunnen met verantwoordelijkheid. Veel bedrijven nemen daarom ook graag oud-militairen aan, omdat die over veel verschillende competenties beschikken.
Tijdens je functie als militair doe je veel verschillende ervaringen op, een van die voorbeelden daarvan zijn dat je veel sneller leert om je grenzen te verleggen, je leert te vertrouwen op jezelf en anderen en leer je vooral zelfstandig te zijn. Als je bij de defensie wordt uitgezonden is er een grote kans dat je nieuwe mensen leert kennen en je ervaart hoe kameraadschap is, want er is een kans dat je voor een langere tijd wordt uitgezonden en zal je dus veel met elkaar optrekken tijdens die periode. Het beste wat je waarschijnlijk aan die periode over houdt is dat je veel gegroeid zult zijn als militair en mens.
Fases defensie
Als je aan de slag wil gaan bij de defensie zal je door een aantal fases heen moeten. De beginnende fase is een opleiding die je moet volgen, daarna zal je een periode krijgen waarin je een baanzekerheid hebt van 4 tot 7 jaar. Na deze periode zal je een gesprek hebben waarin jij je carrière wil vervolgen bij defensie of wil stoppen en doorgaat in de maatschappij.
Bij de defensie kun je er van uitgaan dat je goede arbeidsvoorwaarden krijgt, omdat de defensie veel van haar werknemers vraagt. Je zult een goed startsalaris krijgen en hoogst waarschijnlijk een jaarlijkse bonus. Er is ook een optie waarin jij je rijbewijs kunt halen bij de defensie en je goede medische zorg krijgt als dat van toepassing is. De defensie betaalt ook je opleiding waarin jij je skills en vaardigheden in leert, tijdens je opleiding zal je ook al een salaris krijgen, omdat je dan al in dienst bent van defensie.
Militaire functies
Defensie beschermt wat ons dierbaar en lief is, dus als er een oorlog ontstaat en wij schuilen zullen de militairen opstaan en ons beschermen. De militairen komen in actie voor vrede en veiligheid op het land, ter zee en in de lucht als dat nodig zal zijn. Je kunt de defensie zien als een groot bedrijf met veel verschillende afdelingen en functies. Je kunt bij de defensie bijna alles wel doen alleen is het niet zomaar een beroep, want het vraagt veel van je zowel fysiek als mentaal. Een functie bij de defensie is niet hetzelfde als een kantoorbaan, omdat ze bij de defensie veel meer van je vragen en je erg afwisselend zult leven, want er kan elk moment iets gebeuren.
Niet militaire functies
Als je aan de defensie denkt, denk je al gelijk aan militairen die aan het vechten zijn in oorlogsgebieden of aan bommen, maar de defensie is veel meer dan je denkt. Er zijn bij de defensie ook veel niet-militaire vacatures, dus hoef je geen militair te zijn of worden om bij de defensie in functie te komen. De defensie werd de afgelopen jaren alleen maar groter en daarom zijn er nu ook extra veel vacatures. Een van de belangrijkste mensen van de defensie zijn burgermedewerkers, want er zijn ruim 16000 van de 56000 functies voor burgermedewerkers. Dit houdt in dat je geen uniform aan hoeft, maar wel werk je vanuit je eigen functie mee aan vrede en veiligheid over de hele wereld. Burgermedewerkers zorgen voor het aankopen, ontwikkelen en onderhouden van het materieel, het bieden van gezondheidszorg en het ondersteunen van ICT vraagstukken.
Bijbaan bij defensie
Er zijn ook bijbaantjes voor mensen die graag bij de defensie willen werken. Met een bijbaan van een paar dagen in de week ontdek je al snel hoe het is om te werken bij defensie. Defensity College is een werkstudenten programma dat de krijgsmacht met jou verbindt. Je gaat dan werken op een toegewezen plek als militair reservist en krijgt daar dan ook professionele begeleiding. Je zult dan een militaire selectie ondergaan en krijg je een basisopleiding bij de marine, landmacht, luchtmacht of marechaussee. Een plekje als bijbaan te krijgen bij de defensie is niet zo makkelijk, omdat er maar een aantal plekken beschikbaar zullen zijn.
Keuringstraject
Om bij de defensie aan de slag te kunnen gaan moet je eerst door een keuringstraject dat ongeveer 3 maanden duurt. Het keuringstraject bestaat uit de volgende onderdelen;
- Administratieve voorselectie
- Psychologisch onderzoek
- Aanstellingskeuring
- Veiligheidsonderzoek
- Arbeidsvoorwaarden gesprek
Administratieve voorselectie
Bij de administratieve voorselectie wordt bekeken of je voldoet aan de algemene eisen om een potentiele militair te worden. Je moet bijvoorbeeld een Nederlands paspoort hebben, in het bezit zijn van een rijbewijs en diploma. Als je al deze algemene eisen bezit zal je een mail krijgen met daarin een vragenlijst die nodig is voor de psychologische selectie. Nadat je die vragenlijst hebt ingevuld krijg je nog een mail met de sollicitatieformulieren en ga je door naar de volgende stap van het keuringstraject.
Psychologisch onderzoek
De volgende stap van het traject is het psychologisch onderzoek, hierin wordt getest of je de juiste eigenschappen en instelling beschikt. Dit proces bestaat uit twee onderdelen, in het eerste onderdeel vul je een vragenlijst in die persoonlijk gesteld is en die via het internet wordt afgenomen. Bij deze vragenlijst kun je geen fouten maken alleen is het erg belangrijk dat je eerlijk antwoord. Het tweede deel van het onderzoek vindt plaats in Amsterdam en bestaat uit een capaciteitentest en een gesprek met een adviseur. Nadat je deze onderdelen hebt afgelegd zal je de resultaten nog dezelfde dag krijgen. Als laatst moet je een interview afleggen die gaat over belangrijke onderwerpen uit je leven zoals werk, school, familie en nog veel meer. Het doel van dit interview is dat de interviewer een goed beeld van je krijgt en hoe je in elkaar steekt als persoon.
Aanstellingskeuring
Na het onderzoek komt de aanstellingskeuring, hierin wordt bepaald of je medisch geschikt bent voor de functie waarvoor je hebt gesolliciteerd. Elke functie stelt weer andere eisen en daarom voeren ze deze keuring uit. De keuring bestaat uit 6 onderdelen namelijk;
- Gehoortest
- Ogentest
- Lichaamsmetingen
- Longfunctieonderzoek
- Gesprek met een arts
- Functionele test
Veiligheidsonderzoek
Er zijn natuurlijk veel militaire functies, zoals een functie waar je werkt met wapens of vertrouwelijke informatie en daarom is het belangrijk dat her vertrouwen erg hoog ligt en dus zijn alle militaire functies vertrouwensfuncties. Als je een kandidaat bent voor een vertrouwensfunctie moet je een veiligheidsonderzoek afleggen.
Bij dit onderzoek wordt gelet op de volgende punten;
- Justitiële inlichtingen.
- Deelneming of steunverlening aan activiteiten die de veiligheid kunnen schaden.
- Lidmaatschap of steunen van organisaties die doeleinden nastreven of middelen hanteren die een gevaar kunnen vormen voor het voortbestaan van de democratische rechtsorde.
- Persoonlijke gedragingen en omstandigheden.
Krijgsmacht
Nederland heeft 4 legeronderdelen die vallen onder de krijgsmacht namelijk;
- Marine
- Landmacht
- Luchtmacht
- Marechaussee
Koninklijke Marine
De koninklijke marine zet zich in met mariniers wereldwijd in voor vrede en veiligheid op zee. Ze helpen bij crisisbeheersingsoperaties, humanitaire hulpoperaties en rampen. De marine beschermt en verdedigt het Nederlands grondgebied, ondersteunt de kustwacht en voert reddingacties uit. Ze bestrijden ook terrorisme op en onderwater, daarnaast ruimen ze ook nog explosieven op die onder water begraven zijn. In het Caribisch gebeid beschermt de marine het grondgebied en het water van het koninkrijk der Nederlanden.
Koninklijke Landmacht
De koninklijke landmacht draagt op de grond zijn steentje bij aan vrede en veiligheid, ook zorgen zij voor welvaart in Nederland en buitenland. Ze doen dit met getrainde militairen, die gevechtsoperaties uitvoeren en humanitaire hulp bieden of ondersteunen bij rampen. In Nederland verdedigt de landmacht het Nederlandse grondgebied tegen vijandige landen en steunt het de overheidsinstanties bij rampen en crisissen.
Koninklijke Luchtmacht
De koninklijke luchtmacht draagt wereldwijd bij aan vrede en veiligheid, maar ook aan welvaart. Hiervoor beschikken ze over hooggekwalificeerd personeel, vliegtuigen, helikopters en nog veel meer verschillende wapensystemen. De luchtmacht blust ook grote branden met transporthelikopters en ook ondersteunen ze met opsporingsacties de politie.
Koninklijke marechaussee
De Koninklijke Marechaussee is een politiekorps met militaire status, de medewerkers zijn militair én politieman of -vrouw. De marechaussee is in Nederland en wereldwijd overal inzetbaar. Je ziet ze vaak op luchthavens of bij paleizen. De marechaussee heeft drie hoofdtaken:
1. Grenspolitietaak
De marechaussee controleert het grensverkeer van personen en verzet zich tegen de criminaliteit die zich niet laat tegenhouden door grenzen
2. Bewaken en beveiligen
De marechaussee beveiligt belangrijke personen en objecten
3.Internationale en militaire politietaken
Militairen werken over de hele wereld om vrede te bewaren, daar zijn altijd marechaussees bij. Zij zijn ook in het buitenland de politie voor de militairen, daar behandelen ze ook overtredingen en misdrijven.
Defensie ondersteuningscommando
Ook is er bij de defensie een ondersteuningscommando, het ondersteuningscommando verricht ondersteunende zaken voor de krijgsmacht. Ze zorgen bijvoorbeeld voor voedsel, gezondheidszorg, gebouwen, oefenterreinen, onderwijs en personeelsdiensten. Zo kan de koninklijke krijgsmacht zich focussen op haar hoofdtaken. Ze bewaken ook ondersteuningscommando defensie locaties. Als de militairen op uitzending zijn, dan kunnen ze met het defensie ondersteuningscommando contact opnemen voor contact met het thuisfront.
Defensie materieel organisatie
De defensie materieel organisatie zorgt ervoor dat militairen kunnen werken met modern en veilig materieel. Ze zijn betrokken bij de aankoop en verkoop van materiaal. Deze afdeling wil hun collega’s het best mogelijke bieden en is daarom op zoek naar slimme en snelle oplossingen.