Hoe bereid je je voor op de fietstest van defensie?
16 maart 2022 
2 min. leestijd

Hoe bereid je je voor op de fietstest van defensie?

Is de fietstest nog steeds een onderdeel van de defensiekeuring? Nee, sinds 1 januari 2018 is de fietstest geen onderdeel meer van de keuring. Defensie is vanaf dat moment overgestapt naar een ander soort keuring. Iedereen, dus zowel mannen als vrouwen, moet voortaan hardlopen, marsen en een til- en draagtest afleggen om door de keuring heen te komen.

Inhoud


banner voor de defensietest artikelen, staat het pakket van de defensie test op waar je jezelf kunt voorbereiden


Fietstest 

De fietstest is dus sinds 2018 afgeschaft, maar bleek een lastig onderdeel te zijn voor vele mensen. De fietstest was een van de moeilijkste onderdelen van de sporttest. De meesten trainden er erg hard voor, maar haalden het toch steeds niet. Dit had te maken met anaeroob vermogen. Je moet voldoende anaeroob vermogen tot je beschikking hebben om de fietstest te kunnen halen.

Iemand die aan het fietsen is voor defensie fietstest


Anaeroob vermogen 

Nu vraag je je natuurlijk af wat anaeroob vermogen inhoudt? 

Er zijn twee verschillende vormen van vermogen, namelijk; aeroob en anaeroob. 

aeroob betekent eigenlijk gewoon met zuurstof. 

anaeroob betekent zonder zuurstof.

Als we het over aëroob trainen hebben, dan gebruiken de spieren tijdens zo’n training zuurstof om de aanwezige brandstof helemaal op te branden. Als we het gaan hebben over anaërobe training, dan gebruiken de spieren juist geen zuurstof en kan er daardoor afval ontstaan. Dit afval wordt ‘melkzuur’ genoemd. 

Hardlopen 

Het eerste onderdeel van de nieuwe keuring is hardlopen, ook wel bekend als de coopertest. De coopertest bestaat uit 12 minuten hardlopen, waarbij je een zo groot mogelijke afstand moet proberen af te leggen, op die manier wordt je conditie dan bepaald. 


Marsen 

Tijdens de defensiekeuring komt het onderdeel marsen ook aan bod. Marsen komt vaak voor in de dagelijkse praktijk en daarom is het belangrijk dat je dit onder de knie krijgt. Bij marsen ga je met een rugzak met een gewicht van een bepaald aantal kilo’s een afstand afleggen. Het gewicht van de rugzak wordt bepaald door de verschillende clusters die er zijn bij defensie. Ook de afstand die je moet lopen heeft daar weer mee te maken. De hoeveelheid gewicht en afstanden verschillen per cluster. Kijk hiervoor naar cluster 6 van defensie.


Til- en draagtest 

Het volgende onderdeel van de defensiekeuring is de til- en draagtest. Hierbij moet je met een munitiekist met een gewicht van een bepaald aantal kilo’s heen en weer lopen. Het gewicht van de munitiekist hangt weer af van de cluster. Het aantal keer heen en weer lopen hangt hier ook van af. 

Kijk dus van tevoren goed in welk cluster je deelneemt, zodat je jezelf goed kunt voorbereiden op de defensiekeuring.

militairen die de draag en til test moeten doen

Graaftest

Sinds 2018 heeft defensie besloten om een nieuwe test aan de keuring te verbinden, dit is de graaftest. Hierbij zou het kunnen dat je écht moet gaan graven, maar het kan ook voorkomen dat je de test af moet leggen in een sportzaal. Je moet dan een medicinebal gebruiken om een graafbeweging na te bootsen.

Hoe lang je moet graven hangt af van de cluster, per cluster verschilt de tijd. Kijk dus ook weer goed van tevoren in welk cluster je mee doet, zodat je je goed kunt voorbereiden op de graaftest.


Parcours 

Het laatste onderdeel van de keuring is het parcours in de sporthal. Je zult hier verschillende parcoursonderdelen moeten afleggen, denk aan klimmen, over kasten springen en buikoefeningen. 

Je kunt jezelf niet echt voorbereiden op het parcours en oefenen in een sporthal is ook nog eens lastig.

Defensiekeuring Coaching Trainingen

Defensie pakket A

€37,-
defensietest pakket a

 + Defensiekeuring gids

 + Mindset-training

 + Sollicitatietraining

 + Coaching via mail

 + Defensietest App

 + Defensie Community

Defensie Pakket B

Meest verkocht

€ 57,-
defensietest pakket b

 + Defensiekeuring gids

 + Mindset-training

 + Sollicitatietraining

 + Sporttest

 + IQ/Capaciteitentest

 + Trainingsschema's

 + Lidmaatschap

 + Coaching via mail

 + Defesietest App

 + Defensie Community

Defensie Pakket C

€ 47,-
defensietest pakket c

 + Defensiekeuring gids

 + Mindset-training

 + Sollicitatietraining

 + IQ/Capaciteitentest

 + Coaching via mail

 + Defensietest App

 + Defensie Community

 + Lidmaatschap