Fitheidstest luchtmacht
11 mei 2023 
2 min. leestijd

Fitheidstest luchtmacht

Als je van plan bent om bij de luchtmacht te gaan werken, dan zul je waarschijnlijk een fitheidstest moeten afleggen om te bewijzen dat je fysiek in staat bent om de taken uit te voeren die bij de job horen. In dit artikel geven we je enkele tips en oefenopdrachten om je te helpen je voor te bereiden op de fitheidstest van de luchtmacht.

banner voor de defensietest artikelen, staat het pakket van de defensie test op waar je jezelf kunt voorbereiden

Tips fitheidstest luchtmacht

  • Tip 1: Begin op tijd met trainen

Het is belangrijk om voldoende tijd te hebben om je voor te bereiden op de fitheidstest van de luchtmacht. Begin daarom minstens enkele maanden op voorhand met trainen. Op die manier heb je voldoende tijd om je conditie op te bouwen en je spieren te versterken.

  • Tip 2: Focus op cardio

De fitheidstest van de luchtmacht legt vooral de nadruk op cardiovasculaire fitheid. Je zult dus vooral moeten trainen op het verbeteren van je uithoudingsvermogen. Ga bijvoorbeeld regelmatig hardlopen, fietsen of zwemmen. Bouw je trainingen geleidelijk op en probeer elke week iets verder of sneller te gaan.

  • Tip 3: Versterk je spieren

Naast cardiovasculaire fitheid is ook kracht belangrijk. Tijdens de fitheidstest zul je verschillende krachtoefeningen moeten uitvoeren, zoals push-ups, sit-ups en squats. Versterk daarom je spieren door regelmatig krachtoefeningen te doen. Zorg er wel voor dat je voldoende rust neemt tussen de trainingen door.

  • Tip 4: Let op je voeding

Om je optimaal voor te bereiden op de fitheidstest van de luchtmacht is het ook belangrijk om op je voeding te letten. Eet gezonde voeding die rijk is aan eiwitten, koolhydraten en gezonde vetten. Drink ook voldoende water om gehydrateerd te blijven.

Oefeningen fitheidstest luchtmacht

  • Oefenopdracht 1: Push-ups

Push-ups zijn een belangrijke krachtoefening die je zeker moet beheersen voor de fitheidstest van de luchtmacht. Ga op je buik liggen en plaats je handen naast je schouders op de grond. Duw jezelf vervolgens omhoog tot je armen gestrekt zijn en laat jezelf daarna weer zakken tot net boven de grond. Doe zoveel mogelijk herhalingen in 1 minuut.

Het aantal herhalingen dat je moet kunnen doen tijdens de fitheidstest hangt af van je leeftijd en geslacht. Voor mannen tussen 20 en 29 jaar oud zijn bijvoorbeeld minstens 20 push-ups vereist, terwijl vrouwen in dezelfde leeftijdscategorie minstens 10 push-ups moeten kunnen.

  • Oefenopdracht 2: 1,5 mijl lopen

Tijdens de fitheidstest van de luchtmacht zul je ook een 1,5 mijl (2,4 kilometer) moeten lopen. Probeer dit op voorhand al eens te oefenen en kijk hoe lang je erover doet. Probeer je tijd geleidelijk te verbeteren door regelmatig te trainen. Bouw je trainingen geleidelijk op en probeer elke week iets verder of sneller te gaan.

Ook hier hangt het vereiste tempo af van je leeftijd en geslacht. Voor mannen tussen 20 en 29 jaar oud is een tijd van 11 minuten en 57 seconden vereist, terwijl vrouwen in dezelfde leeftijdscategorie een tijd van 14 minuten en 26 seconden moeten kunnen halen.

  • Oefenopdracht 3: Sit-ups

Sit-ups zijn nog een andere krachtoefening die je moet beheersen voor de fitheidstest van de luchtmacht. Ga op je rug liggen met je knieën gebogen en je voeten plat op de grond. Plaats je handen achter je hoofd en til je schouders van de grond terwijl je je buikspieren aanspant. Laat jezelf daarna weer langzaam zakken tot je schouders de grond raken. Doe zoveel mogelijk herhalingen in 1 minuut.

Net zoals bij de push-ups hangt het vereiste aantal herhalingen af van je leeftijd en geslacht. Voor mannen tussen 20 en 29 jaar oud zijn bijvoorbeeld minstens 45 sit-ups vereist, terwijl vrouwen in dezelfde leeftijdscategorie minstens 38 sit-ups moeten kunnen doen.

De fitheidstest van de luchtmacht is geen gemakkelijke opdracht, maar met de juiste voorbereiding en training kun je zeker slagen. Focus vooral op cardiovasculaire fitheid en kracht, en zorg ook voor een gezonde voeding en voldoende rust. Oefen regelmatig op de vereiste krachtoefeningen en looptrainingen, en probeer je tijd en aantal herhalingen geleidelijk te verbeteren. Op die manier vergroot je je kansen om te slagen voor de fitheidstest van de luchtmacht.

Meer oefenen:

Wil je meer oefenen? Doe dan de Defensietest Training Met de Defensietest Training kun je tegen een vergoeding levenslang voor alle onderdelen van de defensiekeuringen onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je ervoor dat je beter presteert op een defensietest.

Defensiekeuring Coaching Trainingen

Defensie pakket A

€37,-
defensietest pakket a

 + Defensiekeuring gids

 + Mindset-training

 + Sollicitatietraining

 + Coaching via mail

 + Defensietest App

 + Defensie Community

Defensie Pakket B

Meest verkocht

€ 57,-
defensietest pakket b

 + Defensiekeuring gids

 + Mindset-training

 + Sollicitatietraining

 + Sporttest

 + IQ/Capaciteitentest

 + Trainingsschema's

 + Lidmaatschap

 + Coaching via mail

 + Defesietest App

 + Defensie Community

Defensie Pakket C

€ 47,-
defensietest pakket c

 + Defensiekeuring gids

 + Mindset-training

 + Sollicitatietraining

 + IQ/Capaciteitentest

 + Coaching via mail

 + Defensietest App

 + Defensie Community

 + Lidmaatschap