Psychologische test landmacht
16 mei 2023 
3 min. leestijd

Psychologische test landmacht

Als je solliciteert bij de landmacht, is de kans groot dat je een psychologische test moet ondergaan. Dit soort tests worden gebruikt om te kijken of je geschikt bent voor een functie bij de landmacht en of je de training die nodig is om een soldaat te worden, aankan. Het kan behoorlijk zenuwslopend zijn om een psychologische test te doen, maar met de juiste voorbereiding kan je zorgen dat je goed voorbereid bent en meer zelfvertrouwen hebt. In dit artikel geef ik je tips en oefenopdrachten om je voor te bereiden op een psychologische test bij de landmacht.

banner voor de defensietest artikelen, staat het pakket van de defensie test op waar je jezelf kunt voorbereiden

Tips psychologische test landmacht

 • Tip 1: Lees de instructies zorgvuldig

Het lijkt misschien een open deur, maar het is belangrijk om de instructies van de psychologische test zorgvuldig te lezen. De test kan bestaan uit verschillende onderdelen en elk onderdeel kan weer andere instructies hebben. Lees dus alles goed door voordat je begint met de test. Zo voorkom je dat je fouten maakt omdat je niet goed begrijpt wat de bedoeling is.

 • Tip 2: Oefen met verschillende soorten testen

Er zijn verschillende soorten psychologische testen die je kunt verwachten bij de landmacht. Denk bijvoorbeeld aan persoonlijkheidstesten, intelligentietesten, en vaardigheidstesten. Door te oefenen met verschillende soorten testen, krijg je een beter idee van wat je kunt verwachten en kun je jezelf beter voorbereiden. Je kunt online oefenopdrachten vinden die vergelijkbaar zijn met de testen die je bij de landmacht kunt verwachten.

 • Tip 3: Wees eerlijk

Het kan verleidelijk zijn om jezelf beter voor te doen dan je bent tijdens een psychologische test, vooral als je denkt dat dat je meer kans geeft om te worden aangenomen. Maar het is belangrijk om eerlijk te zijn, want de test is er niet om te bepalen wat de landmacht graag wil horen, maar om te bepalen of jij geschikt bent voor de functie. Wees dus eerlijk over je sterke en zwakke punten en probeer niet teveel te vleien.

 • Tip 4: Blijf rustig en geconcentreerd

Een psychologische test kan behoorlijk stressvol zijn, maar het is belangrijk om rustig te blijven en geconcentreerd te blijven. Zorg dat je goed uitgerust bent en probeer niet teveel te stressen. Probeer je te concentreren op de taak die voor je ligt en geef antwoord op basis van je eigen gevoel en ervaring. Als je merkt dat je stressniveau te hoog wordt, probeer dan diep adem te halen en even te ontspannen.


Oefenopdrachten psychologische test landmacht

 • Oefenopdracht 1: Persoonlijkheidstest 

Hieronder vind je een korte persoonlijkheidstest. Geef bij elke stelling aan in hoeverre je het ermee eens bent, op een schaal van 1 tot 5. 1 betekent helemaal niet mee eens en 5 betekent helemaal mee eens.

 1. Ik ben graag onder de mensen.
 2. Ik hou ervan om nieuwe dingen te leren.
 3. Ik vind het belangrijk om te plannen en te organiseren.
 4. Ik ben een harde werker.
 5. Ik kan goed omgaan met stress.


 • Oefenopdracht 2: Intelligentietest

Hieronder vind je een voorbeeldvraag van een intelligentietest. Geef het juiste antwoord.

Vraag: Welke van de volgende opties hoort niet in de rij thuis?

A. Tafel

B. Stoel

C. Bank

D. Kast


 • Oefenopdracht 3: Vaardigheidstest

Hieronder vind je een oefenopdracht voor een vaardigheidstest. Lees de instructies goed door en probeer de opdracht zo goed mogelijk uit te voeren.

Opdracht: Bouw een toren van tandenstokers en marshmallows. Je hebt vijf minuten de tijd en je moet minimaal 20 cm hoogte bereiken.


Antwoorden oefenopdrachten psychologische test landmacht

 • Oefenopdracht 1: Persoonlijkheidstest

 Antwoord: Tel je score op voor de vijf stellingen. Hoe hoger de score, hoe meer de stelling op jou van toepassing is. Bijvoorbeeld: als je bij elke stelling 5 hebt ingevuld, is je score 25.

 • Oefenopdracht 2: Intelligentietest

Antwoord: D. Kast. Alle andere opties zijn meubels om op te zitten, terwijl een kast bedoeld is om spullen in op te bergen.

 • Oefenopdracht 3: Vaardigheidstest

Antwoord: Dit is een open opdracht en er zijn veel manieren om een toren te bouwen. Belangrijk is om te zorgen dat de toren stabiel staat en niet zomaar omvalt. Begin met een brede basis en bouw geleidelijk aan hoger. Gebruik tandenstokers als de stokjes en marshmallows als verbindingspunten. Probeer verschillende strategieën uit en ontdek welke het beste werkt voor jou.

Nog meer voor de defensie oefenen?

Wil je nog meer oefenen? Doe dan de Defensie Training. Met de Defensie Training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ-test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ-test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan.

Defensiekeuring Coaching Trainingen

Defensie pakket A

€37,-
defensietest pakket a

 + Defensiekeuring gids

 + Mindset-training

 + Sollicitatietraining

 + Coaching via mail

 + Defensietest App

 + Defensie Community

Defensie Pakket B

Meest verkocht

€ 57,-
defensietest pakket b

 + Defensiekeuring gids

 + Mindset-training

 + Sollicitatietraining

 + Sporttest

 + IQ/Capaciteitentest

 + Trainingsschema's

 + Lidmaatschap

 + Coaching via mail

 + Defesietest App

 + Defensie Community

Defensie Pakket C

€ 47,-
defensietest pakket c

 + Defensiekeuring gids

 + Mindset-training

 + Sollicitatietraining

 + IQ/Capaciteitentest

 + Coaching via mail

 + Defensietest App

 + Defensie Community

 + Lidmaatschap