Veiligheidsonderzoek defensie | wat houdt het in en wat gebeurt er als je afgekeurd wordt?
11 april 2022 
4 min. leestijd

Veiligheidsonderzoek defensie | wat houdt het in en wat gebeurt er als je afgekeurd wordt?

Voordat je aan de slag gaat bij defensie, moet je eerst door een sollicitatieprocedure heen. Een van de onderdelen van die sollicitatieprocedure is het veiligheidsonderzoek van defensie. Dat onderzoek gaat over vertrouwen, systemen en locaties. Aan het eind van het veiligheidsonderzoek krijg je te horen of je geschikt bent voor een functie bij defensie.

Inhoud

 banner voor de defensietest artikelen, staat het pakket van de defensie test op waar je jezelf kunt voorbereiden

Behoort het veiligheidsonderzoek tot de sollicitatieprocedure van defensie?

Het veiligheidsonderzoek van defensie is een van de onderdelen van de sollicitatieprocedure. Je moet door deze sollicitatieprocedure heen komen om een functie bij defensie te kunnen uitoefenen. De functies bij defensie zijn vertrouwensfuncties en dat is dus een van de onderdelen die worden getest. Ben je bijvoorbeeld geschikt om met vertrouwelijke zaken te kunnen werken? Dit onderdeel wordt getest in het veiligheidsonderzoek.

De sollicitatieprocedure van defensie bestaat uit 5 onderdelen.

 1. Administratieve voorselectie
 2. Psychologisch onderzoek
 3. Aanstellingskeuring
 4. Veiligheidsonderzoek
 5. Arbeidsvoorwaardengesprek

De administratieve voorselectie bestaat vooral uit het invullen van jouw gegevens. Denk hierbij aan het invullen van je nationaliteit en diploma’s. Defensie wil graag weten welke opleidingen je hebt gevolgd en hoe je die hebt afgerond. Aan het eind van de administratieve voorselectie moet je nog een vragenlijst invullen die aansluit bij het psychologisch onderzoek. Nadat je die hebt ingevuld mag je door naar het volgende onderdeel van de sollicitatieprocedure.

Het psychologisch onderzoek is stap 2 van de sollicitatieprocedure. Voor dit onderzoek kun je niet leren en dus hoef je daarvoor niet zenuwachtig te zijn. Defensie onderzoekt in het psychologisch onderzoek simpelweg hoe jij als persoon bent en wat jouw kwaliteiten zijn. Ze controleren je kwaliteiten met behulp van een capaciteitentest. Deze capaciteitentest staat ongeveer gelijk aan een IQ-test. In deze test worden je non-verbale en verbale communicatievaardigheden getest. Op de capaciteitentest kun je jezelf wel voorbereiden. Online staan voldoende middelen waarmee jij beter bent voorbereid voor de capaciteitentest.

Onderdeel drie van de sollicitatieprocedure is de aanstellingskeuring. In de aanstellingskeuring wordt gecontroleerd of je aan de fysieke eisen kunt voldoen. De onderdelen bestaan uit;

 1. Gehoortest
 2. Ogentest
 3. Lichaamsmetingen
 4. Longfunctie onderzoek
 5. Gesprek met een arts
 6. Sporttest


Wat je goed in de gaten moet houden voordat je aan de aanstellingskeuring begint, is dat je tot vier weken van tevoren niet 38,5 graden koorts of hoger hebt gehad. Als dit wel het geval is, dan mag je niet deelnemen aan de sporttest.

Het volgende onderdeel is het veiligheidsonderzoek van defensie. Hierin wordt gecontroleerd of je in staat bent om met vertrouwelijke informatie te werken. Later in het artikel gaan we dieper in op dit veiligheidsonderzoek van defensie.

Het laatste onderdeel van de sollicitatieprocedure is het arbeidsvoorwaardengesprek. Je mag alleen deelnemen aan het arbeidsvoorwaardengesprek als je een positief advies hebt gehad. Heb je een negatief advies gehad, dan ben je helaas ongeschikt verklaard en mag je niet deelnemen aan het gesprek.

Wat is het veiligheidsonderzoek van defensie?

Het veiligheidsonderzoek van defensie is een van de onderdelen van de sollicitatieprocedure. In het veiligheidsonderzoek wordt gekeken of je in staat bent om met vertrouwelijke informatie te werken.

Defensie is heel streng voor mensen die in hun functie moeten werken met vertrouwelijke informatie. Die mensen moeten aan het begin van het onderzoek ook een vragenlijst invullen. Deze vragenlijst wordt ook wel ‘staat van inlichtingen’ genoemd. Bij de staat van inlichtingen moet je ook de Verklaring van Instemming meesturen. De MIVD zal dit controleren en kan aan de hand van de vragenlijst bij je langskomen. Ze zullen hier natuurlijk wel eerst toestemming voor vragen, ze komen niet zomaar bij je langs.

Dit is het eerste onderdeel van het veiligheidsonderzoek. Er zijn natuurlijk nog meer factoren waarnaar gekeken wordt, je onafhankelijkheid en of je loyaal en eerlijk bent. Deze eigenschappen moet je beheersen als je een functie wilt uitvoeren bij defensie waarin vertrouwelijkheid aan de orde is.

Aan het eind van het onderzoek ontvang je de uitslag. Hierin zal dan staan of je een verklaring van geen bezwaar hebt. Nadat je dit hebt ontvangen kun je gaan starten met het uitvoeren van je werkzaamheden.

Wat gebeurt er in het veiligheidsonderzoek van defensie?

In het veiligheidsonderzoek wordt er verwacht dat je met betrouwbare informatie kunt werken. Het veiligheidsonderzoek van defensie wordt uitgevoerd door de militaire inlichtingen- en veiligheidsdienst. De militaire inlichtingen- en veiligheidsdienst wordt ook wel de MIVD genoemd. De MIVD onderzoekt in het veiligheidsonderzoek of je te vertrouwen bent, zodat je met vertrouwelijke informatie mag gaan werken.

Werkzaamheden MIVD.


Iedereen die een vertrouwensfunctie wilt uitvoeren moet het veiligheidsonderzoek doorlopen. Dit geldt ook voor medewerkers die worden ingehuurd. De overheid heeft bepaald dat iedereen een veiligheidsonderzoek moet doorlopen die een vertrouwensfunctie wil uitvoeren, om te kunnen controleren of de informatie die je tijdens je werk ontvangt in goede handen is.

Het veiligheidsonderzoek van defensie duurt ongeveer een hele dag.

Stappenplan van veiligheidsonderzoek defensie

Lieg niet tijdens het veiligheidsonderzoek van defensie

Het belangrijkste is, dat je eerlijk en oprecht bent tijdens je veiligheidsonderzoek. Al je antwoorden worden namelijk dubbel gecheckt, dus heeft het geen zin om te liegen. Liegen over bepaalde onderwerpen als je je daar bijvoorbeeld over schaamt is dus geen goed idee. De waarheid komt altijd boven tafel. Je gaat werken in een vertrouwensfunctie bij defensie, dus als ze erachter komen dat je liegt zal je die functie sowieso niet krijgen en is het einde oefening.

Veiligheidsonderzoek defensie afgekeurd

Als je het veiligheidsonderzoek van defensie hebt afgerond, zijn er twee opties mogelijk. De eerste optie is natuurlijk dat alles in orde is en je geschikt bent voor een vertrouwensfunctie. Je kunt dan aan de slag bij defensie en je functie gaan uitvoeren.

De tweede optie is dat je het veiligheidsonderzoek van defensie hebt afgerond, maar dat ze een probleem hebben gevonden in je dossier. Je zult dan helaas niet de verklaring van geen bezwaar ontvangen. Je mag dan geen functie uit gaan voeren bij defensie.

Veiligheidsonderzoek dossier defensie

Er is natuurlijk ook nog de optie om een bezwaar in te dienen. Je zult dit wel binnen 20 dagen moeten doen nadat je de uitslag hebt ontvangen. Als je daarna nog een keer een negatief resultaat ontvangt, kan je nog in hoger beroep gaan bij de rechter. Dit is wel de laatste stap die je kunt zetten. Je zult daarna moeten accepteren dat je niet geschikt bent voor een vertrouwensfunctie bij defensie.

Meer oefenen:

Wil je meer oefenen? Doe dan de Defensietest Training! Met de Defensietest Training kun je tegen een vergoeding levenslang voor alle onderdelen van de defensiekeuringen onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je ervoor dat je beter presteert op een defensietest.

Defensiekeuring Coaching Trainingen

Defensie pakket A

€37,-
defensietest pakket a

 + Defensiekeuring gids

 + Mindset-training

 + Sollicitatietraining

 + Coaching via mail

 + Defensietest App

 + Defensie Community

Defensie Pakket B

Meest verkocht

€ 57,-
defensietest pakket b

 + Defensiekeuring gids

 + Mindset-training

 + Sollicitatietraining

 + Sporttest

 + IQ/Capaciteitentest

 + Trainingsschema's

 + Lidmaatschap

 + Coaching via mail

 + Defesietest App

 + Defensie Community

Defensie Pakket C

€ 47,-
defensietest pakket c

 + Defensiekeuring gids

 + Mindset-training

 + Sollicitatietraining

 + IQ/Capaciteitentest

 + Coaching via mail

 + Defensietest App

 + Defensie Community

 + Lidmaatschap