De medische keuring defensie | waarop kun je worden afgekeurd?
22 april 2022 
7 min. leestijd

De medische keuring defensie | waarop kun je worden afgekeurd?

Voordat je bij defensie aan de slag kunt gaan, moet je eerst alle onderdelen van de sollicitatieprocedure doorlopen. De medische keuring, is een van de onderdelen van die sollicitatieprocedure. Waarop kun je tijdens de medische keuring worden afgekeurd en hoe voorkom je dat? Aan het eind van de keuring krijg je te horen of je geschikt of ongeschikt bent.

Inhoud


banner voor de defensietest artikelen, staat het pakket van de defensie test op waar je jezelf kunt voorbereiden




Wat houdt de medische keuring van defensie in?

De medische keuring van defensie is een van de onderdelen van de sollicitatieprocedure. In de medische keuring worden je ogen, lichaam en gehoor getest. Een ogentest wordt gedaan, omdat het belangrijk is dat je tijdens je functie met beide ogen goed kunt zien. Denk eraan dat je 12 uur van tevoren geen lenzen mag dragen. Zorg er dus voor dat je die op tijd hebt uitgedaan. Voor degenen die een bril dragen, is het belangrijk die bril mee te nemen naar de keuring. Tijdens de ogentest wordt er gekeken naar je gezichtsscherpte en kleurzicht.

Testen medische keuring

Na de ogentest wordt er ook nog een gehoortest gedaan. De gehoortest wordt gedaan, omdat defensie wil controleren of je goed kunt horen. Het is belangrijk dat je tijdens het uitvoeren van je functie weet van welke kant een geluid komt. Mensen die gebruik maken van een gehoorapparaat zijn niet geschikt voor een functie bij defensie. In de gehoortest wordt er getest of je een gehoorafwijking hebt. Je zult dan hoge en lage tonen te horen krijgen. Om goed voorbereid te zijn voor de gehoortest is het belangrijk dat je 48 uur van tevoren geen hard geluid om je heen hebt.

Lichaamstest

Tijdens de lichaamstest wordt er uitgebreid onderzoek gedaan naar je longen. Dit houdt dus in dat je een longfunctieonderzoek moet ondergaan. Tijdens het onderzoek moet je blazen in een buis waarbij wordt gemeten of je hard genoeg blaast om aan de grenswaarde te voldoen. Blaas je onder die grenswaarde, dan kan het zijn dat je niet geschikt bent voor bepaalde functies bij defensie.

Lichaamstest medische keuring defensie

Fysieke functionele test

Een ander onderdeel van de medische keuring is de functionele fysieke test. In deze test wordt er gekeken naar je fysieke gesteldheid. Defensie gaat controleren of jij in staat bent om aan de fysieke eisen van de functie waarop je hebt gesolliciteerd te voldoen. De fysieke eisen verschillen per cluster. Er zijn 6 clusters bij defensie, cluster 1 is het minst fysieke werk en cluster 6 moet het meest fysieke werk uit kunnen voeren.

De fysieke functionele test bestaat uit 5 onderdelen.

  1. Progressieve mars test
  2. Progressieve til- en draagtest
  3. Onbelaste hardlooptest
  4. Graaftest
  5. Parcours in een sporthal

Progressieve marstest

De progressieve marstest is een test waarin je moet gaan lopen met een rugzak. De rugzak waarmee je loopt heeft een gewicht van een bepaald aantal kilo. De zwaarte van de rugzak wordt bepaald door de cluster waarin je zit.

Progressieve marstest defensie

Dit zijn de eisen waaraan je moet voldoen om de progressieve marstest te behalen. De marstest is een zware test waarvoor je jezelf goed moet voorbereiden. Om de aan de eisen te voldoen, moet je ongeveer met een tempo van 6 km/uur lopen.

Progressieve til- en draagtest

Tijdens de progressieve til- en draagtest ga je lopen met een zware munitiekist. Het gewicht dat zich in de kist bevindt, wordt bepaald door de cluster waarin je gaat functioneren als je door de keuringen heen komt.

Cluster 1 loopt 10 keer met een kist van 20 kilo. De afstand die ze moeten lopen bedraagt 25 meter. Deze afstand blijft voor alle clusters gelijk.

Cluster 2 doet 10 herhalingen met een kist van 20 kilo en 10 herhalingen met een kist van 30 kilo.

Cluster 3 doet 10 herhalingen met een kist van 20 kilo, daarna doen ze nog een keer 10 herhalingen met een kist van 30 kilo en tot slot nog 5 herhalingen met een kist van 40 kilo.

Cluster 4 doet 10 herhalingen met een kist van 20 kilo en 10 herhalingen met een kist van 30 kilo.

Cluster 5 doet 10 herhalingen met een kist van 20 kilo, daarna doen ze nog een keer 10 herhalingen met een kist van 30 kilo en tot slot nog 5 herhalingen met een kist van 40 kilo.

Cluster 6 doet 10 herhalingen met een kist van 20 kilo, daarna doen ze nog een keer 10 herhalingen met een kist van 30 kilo en tot slot nog 5 herhalingen met een kist van 40 kilo.

Progressieve til en draagtest

Onbelaste hardlooptest

De onbelaste hardlooptest is een test waarin je 12 minuten moet gaan hardlopen. In die 12 minuten moet je een bepaalde afstand afleggen die bij je cluster hoort.

Clusters 1, 2 en 3 moeten 2200 meter afleggen in 12 minuten. De snelheid die ze dan moeten lopen is ongeveer 11 km/uur.

Clusters 4 en 5 moeten 2600 meter afleggen in 12 minuten. De snelheid die ze dan moeten lopen is ongeveer 13 km/uur.

Cluster 6 moet 2700 meter afleggen in 12 minuten. De snelheid die daar bij hoort is 13,5 km/uur.

Graaftest

De graaftest is een test waarin je met een schep moet gaan graven. Je zult dan zand moeten gaan verplaatsen naar een andere plek. Het aantal secondes dat je moet graven hangt weer af van de cluster.

Clusters 1, 2 en 3 moeten 60 seconden scheppen.

Clusters 4 en 5 moeten 90 seconden scheppen.

Cluster 6 moet 120 seconden scheppen.

De kans is aanwezig dat je in plaats van met een échte schep, de graaftest gaat afleggen met een medicine bal. Maak je gebruik van de medicine bal, dan moet je die op de grond aantikken en vervolgens de muur op de hoogte van je schouder aantikken. Door deze beweging doe je eigenlijk het scheppen na.

Defensie graaftest

Parcours in een sporthal

Aan het einde van de fysieke functionele test volgen de parcours die je moet afleggen in een sporthal. In deze test zal je verschillende vaardigheden moeten kunnen aantonen, denk hierbij aan klimmen, springen, kruipen etc.

Wat je ook moet kunnen, zijn 5 verschillende schiethoudingen, liggend, knielend links en rechts, staand en de hurkzit.

Als laatste moet je kunnen aantonen dat je boven je schouder kunt werken. De tijd dat je boven je schouder moet werken bedraagt 1 minuut. Gedurende deze minuut moet je vleugelmoeren aandraaien boven je schouder.

Waarop kun je worden afgekeurd bij de medische keuring?

Defensie kijkt tijdens de medische keuring naar allerlei verschillende zaken. Aan het begin van de medische keuring moet je de oog- en gehoortest afleggen. Bij deze testen kun je afgekeurd worden als je een te slecht zicht hebt of als je een gehoorapparaat hebt. Je moet tijdens je functie veilig kunnen functioneren en dat kan volgens defensie niet als je een te slecht zicht hebt of gebruik maakt van een gehoorapparaat.

De volgende test van de medische keuring is de lichaamstest. In deze test kun je worden afgekeurd als je niet hard genoeg kunt blazen. Je voldoet volgens defensie dan niet aan de grenswaarde. Volgens hen ben je dan ongeschikt voor een functie bij defensie.

Tot slot moet je de fysieke functionele test afleggen. In deze test kun je op veel dingen afgekeurd worden. Je moet tijdens deze test voldoen aan de eisen die defensie stelt. Kan je bijvoorbeeld een bepaald onderdeel van de fysieke functionele test niet halen, dan ben je niet geschikt voor een functie in die cluster waarin je op dat moment solliciteert.

Aan het eind van de medische keuring krijg je een gesprek met een bedrijfsarts. In dit gesprek zal de uitslag van de medische keuring worden besproken. De arts zal aangeven waarom je op dat moment wel of niet geschikt bent voor een functie bij defensie.

Eindgesprek met arts over de behaalde resultaten

Als je wordt afgekeurd bij de medische keuring, heb je wel de mogelijkheid om je na 6 maanden opnieuw in te schrijven voor de medische keuring van defensie. Zorg er dan wel voor dat je jezelf goed voorbereid zodat je de medische keuring dan wel goed kunt doorlopen.

Hoe zorg je ervoor dat je niet wordt afgekeurd bij de medische keuring van defensie?

Aan het begin van de medische keuring worden je ogen en gehoor getest. Aan de zaken waarop je afgekeurd kunt worden, kan je weinig veranderen. Als je eenmaal slecht zicht hebt of een gehoorapparaat draagt, dan is er helaas geen functie voor je weggelegd bij defensie.

Tijdens de lichaamstest worden je longen gecontroleerd. Zijn je longen niet in goede staat en kan je niet hard genoeg blazen dan wordt je afgekeurd. Aan je longen kan je helaas niets veranderen, dus wordt het lastig om nog een functie bij defensie te krijgen. Door niet te roken raken je longen wel minder beschadigd, dus ben slim met wat je doet.

Voor de functionele fysieke test kun je jezelf wel goed voorbereiden. Als je wordt afgekeurd op de functionele fysieke test heb je jezelf niet goed genoeg voorbereid. Er staat voldoende informatie op het internet waardoor je nog beter bent voorbereid voor de keuring. Ga dus op zoek naar waardevolle video´s, recensies, trainingsschema´s en informatie.

Tips om te voorkomen dat je wordt afgekeurd bij defensie

Het is natuurlijk belangrijk dat je jezelf optimaal voorbereid voor de medische keuring van defensie. Hieronder staan tips die je enorm helpen bij de voorbereiding.

  1. 12 uur van tevoren je lenzen uit doen.
  2. Zorg ervoor dat je 48 uur voordat je de medische keuring hebt geen hard geluid om je heen hebt.
  3. Niet roken, zodat je longen in orde zijn.
  4. Bereid je fysieke gesteldheid voor.
  5. Bekijk video´s.
  6. Lees ervaringen en recensies van voorgangers.

Nog meer voor de defensie oefenen?

Wil je nog meer oefenen? Doe dan de Defensie Training. Met de Defensie Training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ-test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ-test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan.

Defensiekeuring Coaching Trainingen

Defensie pakket A

€37,-
defensietest pakket a

 + Defensiekeuring gids

 + Mindset-training

 + Sollicitatietraining

 + Coaching via mail

 + Defensietest App

 + Defensie Community

Defensie Pakket B

Meest verkocht

€ 57,-
defensietest pakket b

 + Defensiekeuring gids

 + Mindset-training

 + Sollicitatietraining

 + Sporttest

 + IQ/Capaciteitentest

 + Trainingsschema's

 + Lidmaatschap

 + Coaching via mail

 + Defesietest App

 + Defensie Community

Defensie Pakket C

€ 47,-
defensietest pakket c

 + Defensiekeuring gids

 + Mindset-training

 + Sollicitatietraining

 + IQ/Capaciteitentest

 + Coaching via mail

 + Defensietest App

 + Defensie Community

 + Lidmaatschap