Wat is de MAST van de Marine?
09 mei 2022 
4 min. leestijd

Wat is de MAST van de Marine?

Van een marinier wordt veel gevraagd en daarom moeten ze na de fitheidstest van de marine ook nog de MAST doorstaan. MAST staat voor Marinier Algemeen Selectie Test. Tijdens de MAST wordt bekeken of je geschikt bent als marinier en of je alle kwaliteiten bezit die je nodig hebt om een goede marinier te worden in de toekomst.

Inhoud


banner voor de defensietest artikelen, staat het pakket van de defensie test op waar je jezelf kunt voorbereiden


Fitheidstest Marine

De fitheidstest van de marine is een van de onderdelen van de keuring die je moet doorstaan. De werkzaamheden van een marinier zijn enorm zwaar en daarom moet je ook door de keuring heen komen. Kun je de keuring aan, dan kun je ook de dagelijkse werkzaamheden van een marinier aan. Tijdens deze keuring controleert defensie eigenlijk of je fysiek en mentaal geschikt bent voor een functie als marinier.


De fitheidstest van de marine is enorm zwaar, dus het is belangrijk dat je jezelf goed voorbereid. De eisen van de fitheidstest liggen namelijk erg hoog. 

- 2700 m hardlopen in 12 minuten

- 4 pull- ups in 2 minuten

- 30 sit- ups in 2 minuten

- 30 push- ups in 2 minuten

Voor sommigen is het niet weggelegd om marinier te worden en zij halen de fitheidstest helaas niet. Haal je de fitheidstest van de marine niet, dan mag je niet deelnemen aan de MAST. Dit is het volgende onderdeel van de keuring, nadat je de fitheidstest hebt afgelegd.

Wanneer mag je deelnemen aan de MAST?

Als je de fitheidstest van de marine hebt behaald, dan mag je door naar de MAST. Je wordt dan uitgenodigd om een paar weken na de fitheidstest naar Budel en Weert te komen. Hier ga je dan in 3 dagen tijd de MAST volbrengen. De MAST is bedoeld zodat defensie kan controleren of jij het in je hebt om met succes de EMV en EVO af te ronden (de opleidingen voor mariniers). Tijdens de MAST krijg je te maken met alle werkzaamheden die een marinier dagelijks meemaakt en kun je dus zelf nagaan of dit is wat je wilt. Daarnaast is het ook bedoeld om ervaring op te doen en om je een realistisch beeld te geven van het Korps Mariniers.


Wat is de MAST?

De MAST is de Marinier Algemeen Selectie Test. Tijdens de MAST word je getest op meerdere onderdelen. Je fysieke gesteldheid word getest en er word getest of je de competenties bezit die belangrijk zijn voor een marinier. Denk bij fysieke gesteldheid aan kracht en uithoudingsvermogen. De competenties die je moet bezitten als marinier zijn kameraadschap, discipline, doorzettingsvermogen en incasseringsvermogen. 


De MAST duurt ongeveer 3 dagen en daarin wordt je tot het uiterste getest. Zorg er dus voor dat je goed bent voorbereid voordat je aan de MAST begint.


Onderdelen van de MAST

In de 3 dagen dat je de MAST uitvoert moet je een aantal onderdelen afleggen. Tijdens deze onderdelen is het de bedoeling dat je rekening houdt met de competenties die je moet bezitten als marinier. Zorg er dus voor dat je goed samenwerkt en je doorzettingsvermogen laat zien. 

De onderdelen van de MAST zijn;

- PT-sessie

- Zwemtest 

- Afdaling van een klimtoren

- Zelfverdediging

- Gecombineerde mars/speedmars

- Voorlichting

PT-sessie

Het eerste onderdeel van de MAST is de PT-sessie. In dit onderdeel worden je kracht en uithoudingsvermogen getest, je moet daarvoor klimmen, een stormbaan lopen, hardlopen etc. Bereid jezelf hierop dus goed voor.


Zwemtest

Het volgende onderdeel is de zwemtest. De zwemtest bestaat uit 25 meter schoolslag, 25 meter borstcrawl, uit het zwembad klimmen en een overall aantrekken, 25 meter met een houten wapen boven je hoofd zwemmen, een pop opduiken en nog een keer 25 meter schoolslag en daarna je overall uittrekken.

Een tip die we je meegeven is, om van te voren veel te gaan zwemmen. Je denkt natuurlijk dat je al goed kunt zwemmen, maar dat valt op dat moment toch vies tegen. Ga het dus zeker oefenen.

Afdaling van een klimtoren

In dit onderdeel ga je een afdaling maken van een klimtoren. Dit is natuurlijk lastig om voor te bereiden, maar ga op zoek naar waardevolle informatie over afdalen en zoek en bekijk video’s.


Zelfverdediging

Zie bijvoorbeeld onderstaande video waarin je kunt zien hoe het onderdeel zelfverdediging werkt. Dit is ook een lastig onderdeel om jezelf op voor te bereiden, maar ga weer op zoek naar video’s en waardevolle informatie.

Gecombineerde mars/speedmars

De gecombineerde mars/speedmars is een test waarin je met een zware rugtas moet gaan lopen. In dit onderdeel moet je aan bepaalde eisen voldoen. Oefen dus goed de mars test en zorg ervoor dat je conditie goed is.


Voorlichting

Tijdens de voorlichting worden beelden getoond van het Korps Mariniers. Er wordt ook meer verteld over de mariniersopleiding.

Eindbeoordeling van de MAST

Nadat je de 3 dagen MAST bent doorgekomen volgt een eindoordeel. In dit eindoordeel wordt er verteld hoe je het gedaan hebt en wordt een advies gegeven aan het Bureau Instellingen van het Dienstencentrum Werving & Selectie. Dit bureau zal uiteindelijk bepalen of je door mag naar de volgende keuringen.

De onderdelen die er dan nog volgen zijn het psychologisch onderzoek, geneeskundig onderzoek en het veiligheidsonderzoek. Heb je deze onderzoeken ook goed afgerond dan ben je aangenomen voor de mariniersopleiding.


Meer oefenen: 
Wil je meer oefenen? Doe dan de Defensietest Training! Met de Defensietest Training kun je tegen een vergoeding levenslang voor alle onderdelen van de defensiekeuringen onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je ervoor dat je beter presteert op een defensietest.

Defensiekeuring Coaching Trainingen

Defensie pakket A

€37,-
defensietest pakket a

 + Defensiekeuring gids

 + Mindset-training

 + Sollicitatietraining

 + Coaching via mail

 + Defensietest App

 + Defensie Community

Defensie Pakket B

Meest verkocht

€ 57,-
defensietest pakket b

 + Defensiekeuring gids

 + Mindset-training

 + Sollicitatietraining

 + Sporttest

 + IQ/Capaciteitentest

 + Trainingsschema's

 + Lidmaatschap

 + Coaching via mail

 + Defesietest App

 + Defensie Community

Defensie Pakket C

€ 47,-
defensietest pakket c

 + Defensiekeuring gids

 + Mindset-training

 + Sollicitatietraining

 + IQ/Capaciteitentest

 + Coaching via mail

 + Defensietest App

 + Defensie Community

 + Lidmaatschap